Filmoverzicht: het licht vertelt een verhaal in ‘Shoplifters’, meesterlijk en persoonlijk ‘Roma’

Recensies Naar de film deze week? ‘Shoplifters’ is een prachtige schildering van tijd en licht, een golf van filmische beweging. ‘Roma’ is de meest autobiografische film van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón.

 • ●●●●●

  Shoplifters: Drama

  ‘Shoplifters’ is een film over zoveel, maar vooral over het onzegbare dat alleen in grote filmkunst zichtbaar kan worden gemaakt. Lees de recensie: ‘Shoplifters’ is de apotheose van filmmaker Kore-eda

  Regie: Hirokazu Kore-eda. Met: Lily Franky, Andô Sakura, Matsuoka Mayu, Jyo Kairi. In: 35 bioscopen

 • ●●●●●

  Aquaman: Superheldenfilm

  ‘Aquaman’ is voor DC een stap in de goede richting, maar niet meer dan een stap. Lees de recensie: Aquaman berijdt zeepaardjes en praat met vissen

  Regie: James Wan. Met: Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman. In: 147 bioscopen

 • ●●●●

  All Alone (Sam samcat): Tragikomedie

  ‘All Alone’ is een knappe film. Gevangen in een bureaucratisch systeem vecht vader Marko om zijn dochtertje te kunnen zien. Lees de recensie: ‘All Alone’ is een intieme film én een politieke satire

  Regie: Bobo Jelcic. Met: Rakan Rushaidat, Miki Manojlovic, Snjezana Sinovcic Siskov, Lea Breyer. In: 7 bioscopen

 • ●●●●●

  The Extraordinary Journey of the Fakir: Drama

  ‘The Extraordinary Journey of the Fakir’ is een feelgoodfilm over iemand die zijn bestemming vindt. De Bollywood-elementen houden het luchtig. Lees de recensie: The Extraordinary Journey of the Fakir overstijgt alle grenzen

  Regie: Ken Scott. Met: Dhanush, Erin Moriarty, Bérénice Bejo, Barkhad Abdi. In: 26 bioscopen

 • ●●●●

  Ralph Breaks the Internet: Animatiefilm

  ‘Ralph Breaks the Internet’ heeft een slim scenario, zit vol met satirische scherpte en de vrouwelijke hoofdpersoon is verre van braaf. Lees de recensie: ‘Ralph Breaks the Internet’ is geen zoetsappige Disney-film

  Regie: Rich Moore en Phil Johnston. Met de stemmen van: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot. In 61 (originele versie) en 141 bioscopen (Nederlandse versie).

 • ●●●●●

  Bon Bini Holland 2: Komedie

  De typetjes uit Jandino Asporaats Dino Show krijgen in ‘Bon Bini Holland 2’ veel ruimte. Ze maken wel veel stereotiepe grappen. Lees de recensie: Door de grappen in ‘Bon Bini Holland 2’ blijft er weinig film over

  Regie: Jon Karthaus. Met: Jandino Asporaat, Liliana de Vries. In: 107 bioscopen

 • ●●●●●

  Edie: Drama

  De 83-jarige Edie maakt, na de dood van haar echtgenoot, haar droom waar. Ze beklimt een Schotse berg. De film is sentimenteel en voorspelbaar. Lees de recensie: Voor Edie is er meer dan zorgen en koken

  Regie: Simon Hunter. Met: Sheila Hancock, Kevin Guthrie, Paul Brannigan. In: 14 bioscopen

 • ●●●●

  Heartbound: Documentaire

  In ‘Heartbound’ zie je onsentimentele, ijverige Thaise dames wennen aan stugge, soms veel oudere Deense boeren en arbeiders. Lees de recensie: Empathisch portret over Deense plattelanders en Thaise vrouwen

  Regie: Janus Metz, Sine Plambech. In: 16 bioscopen

 • ●●●●●

  The Disciples – Een straatopera: Documentaire

  De film ‘The Disciples – Een straatopera’ volgt de leden van het Amsterdams dak- en thuislozenkoor De straatklinkers terwijl die een opera instuderen. Die opera lijkt vooral bedacht om de mensen aan het praten te krijgen. Lees de recensie: ‘The Disciples – Een straatopera’ lijkt soms geënsceneerd

  Regie: Ramón Gieling. In: 19 bioscopen

 • ●●●●●

  Roma: Drama

  ‘Roma’ is de meest autobiografische film van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón. De film volgt een huishoudelijke hulp en kinderoppas die een onmisbare rol speelt in een middenklassegezin. Lees de recensie: Uit schuldgevoel werd het meesterlijke ‘Roma’ geboren

  Regie: Alfonso Cuarón. Met: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Jorge Antonio Guerrero, Fernando Grediaga.