Drie jaar celstraf voor Trumps ex-advocaat Michael Cohen

De voormalig advocaat van de president zou van Trump de opdracht hebben gekregen om illegale betalingen aan twee vrouwen te doen.

Michael Cohen komt was jarenlang een van de belangrijkste getrouwen van Donald Trump, maar besloot zich tegen de president te keren.
Michael Cohen komt was jarenlang een van de belangrijkste getrouwen van Donald Trump, maar besloot zich tegen de president te keren. Foto Corey Sipkin/AFP

Michael Cohen, voormalig persoonlijk advocaat van Donald Trump en jarenlang vicepresident van de Trump Organization, krijgt drie jaar gevangenisstraf wegens fraude. Woensdag sprak het federale hof in New York het vonnis uit over Cohen.

Lees het profiel van Michael Cohen: De pitbull die zich tegen het baasje keerde

De veroordeling strekt zich uit over twee zaken waar president Trump persoonlijk bij betrokken was. Cohen kocht „in overleg met en op aanwijzingen van” Trump, in de zomer van 2016 twee vrouwen af die met hun verhaal over affaire met Trump, de campagne van de toenmalige presidentskandidaat dreigden te schaden. Cohen overlegde tevens met Trump en het campagneteam over de ontwikkeling van een Trump Tower in Moskou, waarvoor hij de hulp van de Russische overheid zocht. Over deze tweede kwestie - ,,van groot belang” voor het onderzoek naar de bemoeienis van Rusland met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, aldus speciaal aanklager Robert Mueller – loog Cohen tegenover het Congres en de FBI.

Cohen had vooraf schuld bekend aan „een compleet smörgåsbord van frauduleus gedrag”, zoals rechter William Pauley het noemde. Oftewel: een bonte verzameling aan overtredingen. „Elk van zijn misdrijven is een ernstig vergrijp ten opzichte van de Verenigde Staten.” De drie jaar gevangenisstraf is lager dan de eis van de aanklagers, mogelijk heeft de rechter rekening gehouden met het feit dat Cohen heeft meegewerkt met het onderzoek naar samenzwering tussen het campagneteam van Trump en de Russische regering. Cohen kreeg nog een boete van 50.000 dollar en moet 1,4 miljoen betalen aan de belastingdienst. „Ik aanvaard de verantwoordelijkheid voor elk van mijn daden”, aldus een geëmotioneerde Cohen, die met vrouw en kinderen naar de rechtbank was gekomen.

Strafrechtelijke, niet civiele zaak

De veroordeling is pijnlijk voor president Trump, die eerder in reactie op de bekentenis van Cohen zei dat het afkopen van de vrouwen een civiele zaak is en geen strafrechtelijke. Daar denkt deze strafrechter in New York dus anders over. De hoogte van de afkoopsom voor de vrouwen – uiteindelijk betaald door het vastgoedbedrijf van Trump – betekende een overtreding van de wetten voor de campagnefinanciering. Bovendien is de uitgave ten behoeve van de campagne niet gemeld, en dat is ook een overtreding van de wet.

Cohen zei voor de rechtbank dat hij verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. „Ik heb in een persoonlijke en mentale gevangenis geleefd sinds de dag dat ik ja zei tegen het aanbod te gaan werken voor een vastgoedmagnaat wiens scherpe manier van zakendoen ik bewonderde.” Hij haalde een tweet van Trump aan, waarin de president zijn voormalige advocaat een ,,zwakke man” noemde. ,,Dat ben ik ook”, zei Cohen in de rechtszaal, „omdat ik telkens weer dacht dat het mijn taak was zijn vieze zaakjes toe te dekken”.