Drie doden bij aanslag rond kerstmarkt in Straatsburg

Aanslag Bij alle sociale onrust in Frankrijk is ook het gevaar van terreur nog niet geweken. De schutter is nog voortvluchtig.

Het centrum van Straatsburg, dinsdagavond na de schietpartij.
Het centrum van Straatsburg, dinsdagavond na de schietpartij. Foto Christian Hartmann/Reuters

Straatsburg is ontwaakt „met de smaak van bloed in de mond”, aldus de locoburgemeester van de grensstad woensdag. Alsof Frankrijk met ontwrichtend sociaal protest de laatste weken nog niet genoeg op de proef is gesteld, herinnerde een dodelijke schietpartij nabij de traditionele kerstmarkt in het stadscentrum het land eraan dat ook het terroristisch gevaar nog niet geweken is.

Drie mensen kwamen om het leven en dertien mensen raakten gewond, van wie acht ernstig, toen een man rond acht uur dinsdagavond op drie plaatsen het vuur opende. Honderden mensen hielden zich tot diep in de nacht schuil in restaurants, winkels en kantoren rond de Place Kléber en de Rue des Grandes Arcades, waar de eerste schoten vielen.

De verdachte, die ondanks een klopjacht woensdag aan het eind van de ochtend nog niet gepakt was, is de 29-jarige in Straatsburg geboren multirecidivist Cherif C. Gendarmes wilden hem eerder dinsdag arresteren op verdenking van poging tot doodslag bij een ontspoorde overval. Maar hij was niet thuis. In zijn flat in de zuidelijke probleemwijk Neudorf vonden zij handwapens en een granaat.

‘Actief gevolgd’

C. heeft meermalen vastgezeten in Frankrijk en Duitsland voor kleine vergrijpen. Sinds zijn laatste vrijlating in 2015 werd hij door Franse inlichtingendiensten „actief gevolgd”, aldus staatssecretaris Laurent Nuñez van Binnenlandse Zaken. Vanwege zijn fundamentalistische bekeringsijver en gewelddadige uitspraken in de gevangenis is zijn naam bijgeschreven in het register van ‘Fichés S’, mensen die gevaar voor de staatsveiligheid zouden kunnen vormen.

De met twee veiligheidscordons afgeschermde kerstmarkt in Straatsburg was vaker doel van terreurplannen. In 2000 is hier met Duitse hulp een aanslag namens Al-Qaeda verijdeld. In 2016 was opnieuw verhoogd dreigingsgevaar. Volgens de burgemeester van Straatsburg, de socialist Roland Ries, komt 10 procent van de mensen met een ‘Fiche S’ uit het departement rond zijn stad.

De mogelijke aanslag, daags na maatregelen waarmee president Macron poogde het verzet van ‘gele hesjes’ in te dammen, leidt online tot een nieuwe golf complottheorieën.

„Alsof dit toeval is …”, schrijven demonstranten uit Normandië in hun besloten Facebook-discussiegroep. Ze verdenken de autoriteiten ervan de gebeurtenissen in scène te hebben gezet om de beweging te stoppen. „Iemand die echt een aanslag wil plegen, gaat niet tot acht uur ’s avonds wachten als er maar drie mensen op straat zijn”, aldus Maxime Nicolle, een prominente woordvoerder van gele hesjes die de laatste dagen op nieuwszenders te zien was.