Defensie

‘Helikoptercrash Mali door beschadigde onderdelen’

Het ongeluk waarbij in 2015 een Apache-helikopter van de Nederlandse luchtmacht neerstortte tijdens een training in Mali, is waarschijnlijk veroorzaakt door beschadigingen aan het toestel. Die zijn ontstaan uit een reparatie of onderhoudsbeurt, uitgevoerd door een Amerikaanse derde partij. Dat schrijft weekblad De Groene Amsterdammer woensdag. Bij de crash ten noorden van de stad Goa kwamen twee militairen om. Toenmalig minister Jeanine Hennis (VVD) sprak destijds van een ontwerpfout. Het ministerie van Defensie heeft de oorzaken van het ongeluk nooit volledig bekendgemaakt, schrijft De Groene. Het was al bekend dat het ongeluk werd veroorzaakt door een mankement het besturingssysteem van de Apache, dat zorgt dat zorgt voor de verbinding tussen de stuurbewegingen en de bladen van de hoofdrotor. (NRC)