Cokebazen in zee met Italiaanse maffia

Georganiseerde misdaad Nederland is belangrijk bij cokesmokkel door de Italiaanse maffia, blijkt uit een rechtszaak tegen de uitgeleverde ‘Rico de Chileen’.

Zeezicht bij Scheveningen, in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum. In 2016 is het teruggevonden bij Raffaele Imperiale.
Zeezicht bij Scheveningen, in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum. In 2016 is het teruggevonden bij Raffaele Imperiale. Foto Sander Koning/ANP

De top van de Nederlandse cocaïnemaffia heeft tot voor kort samengewerkt met Raffaele Imperiale, een kopstuk van de Napolitaanse maffia bij wie in 2016 twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh zijn teruggevonden.

Uit ontsleutelde berichten van zogeheten PGP-telefoons die in 2016 en 2017 in beslag zijn genomen, blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) dat Richard R., alias ‘Rico de Chileen’, direct contact had met Imperiale en criminele zaken met hem besprak. Daarbij werd volgens het OM gesproken over cocaïnehandel en de liquidatie van een rivaal uit de Amsterdamse onderwereld die in Dubai „door Ninja’s” moest worden vermoord met een mes.

In een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen R. stelde het OM dat hij veelvuldig contact heeft gehad met Ridouan T., een Marokkaanse Nederlander uit Vianen. T. staat internationaal gesignaleerd op verdenking van betrokkenheid bij een serie liquidaties in het criminele milieu in Utrecht.

Rico de Chileen en Ridouan T. worden gezien als de twee kopstukken van de cocaïnemaffia in Nederland. In de onderwereld gaan al veel langer berichten dat dit duo wordt beschermd door de Italiaan Imperiale.

Volgens journalisten Stan de Jong en Koen Voskuil, auteurs van het boek Maffiaparadijs, heeft Imperiale tussen 1996 en 2006 in Nederland gewoond en een coffeeshop in Amsterdam geëxploiteerd.

Daarna vertrok hij naar Spanje en Zuid-Amerika. Van daaruit runde hij een zeer lucratieve smokkelroute voor cocaïne. Het contact tussen R. en Imperiale, die in Dubai verblijft omdat hij in Italië nog een lange celstraf moet uitzitten, bevestigt het beeld dat Nederland een belangrijk bruggenhoofd is voor de cocaïnesmokkel door de Italiaanse maffia.

Tijdens de zitting maakte het OM bekend dat de aanklacht tegen Rico de Chileen zal worden uitgebreid. Justitie wil hem ook vervolgen voor moord. Dat kan pas als de Chileense autoriteiten daarvoor toestemming geven, aldus de officier van justitie. R. is begin dit jaar uitgeleverd door Chili voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die zich onder andere bezighield met cocaïnehandel en witwassen.

Vorige week meldde NRC dat R. en Ridouan T. de mogelijkheid bespraken om officier van justitie Koos Plooij te laten liquideren. Een plan dat door Rico niet werd omarmd. Uit nieuwe berichten blijkt nu dat de twee mannen ook spraken over een plan om ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok te laten vermoorden. Dat plan is wel uitgevoerd.

Kok, die het misdaadblog Vlinderscrime runde, is in december 2016 vermoord in Laren. „Die kk vlinderscrime moet slapen, berichtte Ridouan T. aan Rico. „Dat hoerenkind heeft het verdiend”, zou Rico hebben gemeld via een telefoon die volgens justitie van hem is.

Lees ook: Cocaïnemaffia overwoog liquidatie officier van justitie Koos Plooij

Rechtszaken samenvoegen

Woensdag is tijdens een aparte strafzaak tegen de man die wordt verdacht van de uitvoering van de moord op Kok gebleken dat het OM in deze moordzaak Ridouan T. nu verdenkt van betrokkenheid bij die liquidatie. Justitie heeft de rechtbank gevraagd om deze twee zaken samen te voegen. Dat betekent dat Ridouan T. nu wordt verdacht van betrokkenheid bij ten minste drie liquidaties en een poging tot moord.

Saillant is dat Martin Kok in 2016 als eerste schreef over een samenwerkingsverband tussen Ridouan T., Rico de Chileen en een derde partner. Volgens het OM is dat Naoufal F. geweest. Hij wordt door de twee mannen in PGP-berichten „Neefje” genoemd. Uit bewijsmateriaal in verschillende strafzaken blijkt volgens het OM dat de mannen „een hechte band hebben” en daadwerkelijk een driemanschap vormden. „Het is opvallend dat de drie over ‘we’ spreken als ze het over elkaar hebben”, aldus de officier van justitie.

Uit dit alles blijkt dat justitie en politie een groot offensief zijn begonnen tegen de cocaïnemaffia. Naoufal F. is eerder al tot twintig jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij moord. In hoger beroep zal hij worden vervolgd voor nog meer moorden.

Veel bewijs tegen de drie kopstukken van de cocaïnemaffia is afkomstig uit ontsleutelde PGP-berichten. Het onderzoek naar deze enorme hoeveelheid berichten loopt nog altijd. Inez Weski, de advocaat van Naoufal F. en Ridouan T. stelt dat dit bewijs onrechtmatig is verkregen en onbetrouwbaar is. De rechtbank heeft dat verweer verworpen.

Correctie (13 december 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Martin Kok werd vermoord in „november 2106”. Correct is: december 2016. Dat is hierboven aangepast.