Chinese dorpen krijgen Boeddhabeeld met mummie voorlopig niet

In het Boeddhabeeld, dat in 1995 werd gestolen in China, zit een mummie van een elfde-eeuwse heilige monnik.

Het Boeddhabeeld met mummie in een CT-scan.
Het Boeddhabeeld met mummie in een CT-scan. Foto Jan van Esch

De Chinese dorpen Yangchun en Dong Pu zullen een veelbesproken Boeddhabeeld met daarin een eeuwenoude mummie voorlopig niet terugkrijgen. Zij probeerden via de rechtbank van Amsterdam aanspraak te maken op het beeld, waarin het lichaam van een monnik is verstopt, maar zijn woensdag niet-ontvankelijk verklaard.

Dit betekent dat de rechter niet inhoudelijk op de zaak ingaat. De dorpen zijn volgens de rechtbank “niet te beschouwen als rechtspersoon”, waardoor zij volgens de Nederlandse wet geen zaak kunnen aanspannen. Dit is onder meer omdat de tegenpartij niet zou weten wie of wat tegen hem procedeert. Het is nog onbekend of de dorpen in hoger beroep gaan.

Lees ook: Van wie is deze mummie?

Gestolen beeld

Yangchun en Dong Pu beheren gezamenlijk een tempel waar in 1995 een Boeddhabeeld met daarin een mummie van een elfde-eeuwse monnik is gestolen. Tien jaar later haalde het beeld opnieuw het wereldnieuws, toen het in een museum in Boedapest werd herkend. Het bleek in handen te zijn van een Nederlandse kunsthandelaar.

De handelaar, Oscar van Overeem, zegt het beeld inmiddels niet langer in bezit te hebben. Hij zou het hebben geruild voor enkele andere beelden met een Aziatische handelaar wiens echte naam hij niet weet. Waar het beeld nu is, is onduidelijk. Volgens Van Overeem wil de huidige eigenaar dat het bewuste beeld, op termijn, terugkeert naar China.

Van Overeem ontkent dat het om het gestolen kunstwerk gaat; het beeld dat hij in bezit had, zou de eigenaar vóór hem al voor de roof in 1995 hebben gekocht. Deze man is overleden en transactiebewijzen zijn vooralsnog niet gevonden.