Brussel verbiedt ‘bruine mars’ tegen Marrakesh

De protesttocht is georganiseerd door meerdere radicaal-rechtse organisaties. De burgemeester in Brussel wil geen ‘bruine mars’ in zijn stad.

De Belgische premier Charles Michel tijdens de VN-conferentie in Marrakesh over het migratieakkoord.
De Belgische premier Charles Michel tijdens de VN-conferentie in Marrakesh over het migratieakkoord. Foto Fadel Senna/AFP

Belgische tegenstanders van het Marrakesh-migratieakkoord van de Verenigde Naties mogen aankomende zondag geen protesttocht houden in Brussel. De zogenoemde mars tegen Marrakesh is verboden door de burgemeester van de Belgische hoofdstad en de minister-president van het Gewest Brussel, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Burgemeester Philippe Close en minister-president Rudi Vervoort willen geen toestemming geven voor een “bruine mars in Brussel”, een vermoedelijke referentie naar de SA, de ‘bruinhemden’ van Hitler.

De tocht is georganiseerd door Vlaamse studentenverenigingen in samenwerking met de radicaal-rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren. Schild & Vrienden kwam in september in opspraak doordat leden racistische en antisemitische berichten met elkaar deelden. Ook zou de beweging proberen te infilteren in Vlaamse instellingen en politieke partijen.

Lees ook: Racistische jongerenclub infiltreerde Vlaamse Jeugdraad en politieke partijen

Het Vlaams Belang reageert onthutst op de beweegredenen van Close en Vervoort. De radicaal-rechtse politieke partij steunt de organisatoren “voluit in hun juridische strijd tegen dit ongrondwettelijk verbod”.

Regeringscrisis België

De ondertekening van het VN-migratieakkoord in Marrakesh zorgde vorige week voor een regeringscrisis in België. Premier Charles Michel kreeg goedkeuring van het parlement, maar niet van de rechts-populistische coalitiepartij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Drie ministers en twee staatssecretarissen van de N-VA boden zondag hun ontslag aan.

De autoriteiten in Brussel hebben ook andere aangekondigde demonstraties op zondag verboden.