Basisonderwijs Pleidooi voor vierdaagse schoolweek

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil een vierdaagse schoolweek voor het basisonderwijs, hoewel dat volgens de wet niet mag. Door het groeiende lerarentekort is het voor sommige scholen lastig om kinderen vijf dagen les te laten geven door bevoegde docenten. Dat zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen woensdag in Trouw.

Met een kortere schoolweek kunnen scholen overvolle klassen voorkomen. Ook hoeven minder mensen zonder onderwijsbevoegdheid voor de klas te staan. Verheggen noemt de oplossing „pijnlijk”. Volgens haar laat deze zien wat de omvang van het lerarentekort is. Zij vindt dat het kabinet meer geld moet steken in het onderwijs.

Vierdaagse schoolweken zijn bij wet verboden. Scholen mogen slechts zeven weken per jaar een vierdaagse schoolweek hebben, om te voorkomen dat leerlingen onvoldoende uren onderwijs krijgen. Basisschoolleerlingen moeten in acht jaar tijd minstens 7.520 uur les krijgen. De Onderwijsinspectie zal dit handhaven, laat een woordvoerder weten.

Een woordvoerder van minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUie) zegt woensdag in een reactie dat het „aan scholen is om te kiezen wat voor hen de meest verantwoorde oplossing is”. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aanbieden van lessen door niet-bevoegde docenten – denk aan muziekles door een kunstenaar.

Het lerarentekort in het basisonderwijs is een groeiend probleem. Volgens een raming van het ministerie van Onderwijs is het tekort in 2022 opgelopen tot 4.100 voltijdbanen, in 2027 zelfs tot 11.000. (NRC)

Correctie (13 december 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat leerlingen per schooljaar 7.520 uur les moeten krijgen. Het gaat om het aantal lesuren gedurende de hele basisschooltijd. Dat is hierboven aangepast.