Anne Rigail nieuwe topvrouw Air France

Het is voor het eerst dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van de Franse luchtvaartmaatschappij.

Anne Rigail wordt de nieuwe baas van Air France.
Anne Rigail wordt de nieuwe baas van Air France. foto Yasuyoshi Chiba/AFP

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France krijgt voor het eerst een vrouw aan het hoofd: de 49-jarige Française Anne Rigail. Haar naam zong al langer rond, maar de aanstelling werd woensdagmiddag door het moederbedrijf Air France-KLM bevestigd.

Lees ook: Vier problemen die Ben Smith als nieuwe baas van Air France-KLM moet oplossen

Rigail neemt de functie over van Air France-KLM-topman Ben Smith. Hij had tijdelijk ook de leiding over de Franse tak in afwachting van een nieuwe bestuursvoorzitter daar. Rigail is al 27 jaar in dienst bij de luchtvaartmaatschappij. Momenteel is ze lid van de raad van bestuur en eerder gaf ze de leiding aan de afdeling die verantwoordelijk is voor klantcontact. Ze begint op 17 december.

Smith stelt dat Rigail gedurende haar carrière “bijzondere aandacht” had voor de veranderingen die ze doorvoerde. Daarom heeft de topman “vertrouwen dat ze de noodzakelijke transformatie binnen Air France” zal brengen. Rigail staat onder meer lastige salarisonderhandelingen met piloten te wachten.

Het is een van de eerste grote aanstellingen van Smith sinds hij in september de leiding kreeg over de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie. Het lukte de Canadees om kort na zijn aanstelling de cao-onderhandelingen met het personeel recht te trekken. Eerder was de kwestie voor zijn voorganger Jean-Marc Janaillac aanleiding om te vertrekken.