Ajax gelijk in gevecht met Bayern

Champions League Ajax speelde zijn laatste groepsduel gelijk tegen Bayern (3-3). De ploeg uit Amsterdam eindigt als tweede in de poule.

Ajacied Maximilian Wöber maakt een overtreding op Leon Goretzka, waarvoor hij uit het veld wordt gestuurd.
Ajacied Maximilian Wöber maakt een overtreding op Leon Goretzka, waarvoor hij uit het veld wordt gestuurd. Foto Sascha Steinbach/EPA

Ajax heeft de overwintering in de Champions League niet kunnen bekronen met groepswinst, maar verspeelde tegen Bayern München woensdagavond in Amsterdam niet de ongeslagen status in deze Europese campagne. Dusan Tadic scoorde twee keer, Robert Lewandowski opende de score in de eerste helft en maakte vlak voor tijd gelijk. In de negentigste minuut maakte Kingsley Coman de 3-2, maar in de slotminuut scoorde Nico Tagliafico in de hectische blessuretijd: 3-3.

De avondjes Champions League waren een genoegen voor de fans die het vier jaar zonder moesten doen en hun team plots op manhaftige manier in alle thuisduels ongeslagen zagen blijven. Vlagvertoon was er vooraf uit het Bayern-uitvak, vlaggetjesvertoon zoals te doen gebruikelijk in een volgepakte Johan Cruijff Arena. De Second Waltz klonk, zoals die ooit voor het eerst klonk toen een nog wat onbekende André Rieu in de halve finale in 1995 het pauzenummer deed, tijdens de 5-2 zege van Ajax op Bayern in het Olympisch Stadion.

Gedenkwaardig zou het weer worden. Ajax begon met een meeslepend enthousiasme, duidelijk van zins om de amusementwaarde van de Europese campagne geen geweld aan te doen in het slotduel in de groep. Er stond meer op het spel dan de eer en de 2,7 miljoen euro winstpremie, want de groepswinst biedt een aanzienlijk voordeel in de loting voor de achtste finales. Dan wacht namelijk een ‘nummer twee’.

Lees ook: Ajax heeft ‘vrolijk weerzien’ met grote bedragen

Houdbare schoten

Met veel mannen voor de bal, nu en dan te veel, trok Ajax ten strijde – met houdbare schoten als eindproduct. Als dan standvastige mannen als linksback Nico Tagliafico zich verslikken, dan gaat het wankelen. De vuisten van André Onana brachten redding. De corner die volgde werd afgeslagen, maar daarna zag Gnabry Lewandowski in het strafschopgebied hangen: 1-0.

Grootste stichter van gevaar was Hakim Ziyech. Terug van een knieblessure, direct architect. Na een deftig passje buitenkant voet werkte Tadic zich tot aan de achterlijn, vanwaar hij teruglegde op de instormende Blind. Zijn zwakkere rechtervoet produceerde een onzuiver schot, beste kans was dat.

Ajax werd kort daarop ongenadig overrompeld, toen vrijwel iedereen met aanvallen bezig was. Bizar genoeg faalden de Duitsers voor het doel van Ajax. Ten Hag riep zijn mannen tot de orde aan de zijlijn, zo ongedisciplineerd en naïef had hij het toch niet voorzien toen hij tactisch de toch uitgekiende verdediger Blind ten faveure van Lasse Schöne in een controlerende rol opstelde. Toegegeven, Bayern had het duel woensdagavond niet lichtvaardig opgevat, spelend op volle oorlogssterkte - minus de geblesseerde Arjen Robben dan. Ten Hag gooide zijn ‘Europese’ opstelling weer eens in de strijd, in de zin dat de arbeidzame Tadic in de spits zijn longen mocht leeglopen.

Zo komt Ten Hags jaar bij Ajax langzaam tot een eind, elf maanden nadat het begon met een trainingskamp aan de Atlantische Oceaan in het Portugese Lagos. Hij had, zei hij in een persgesprek, „eigenlijk overal altijd maximaal gepresteerd”, toen hem gevraagd werd of hij wel eens op zijn bek gegaan was. Het lukte hem toen niet om Ajax omhoog te stuwen vanaf de tweede plek. Tegen PSV werd hij in een rechtstreekse confrontatie keihard teruggeworpen, de club ging aan de slag met herijking van het wat zuinige beleid. Tadic en Blind kwamen voor grote bedragen en stevige salarissen. Belangrijker nog, veruit de meeste groeibriljanten bleven.

Karatetrap

Ajax joeg in de tweede helft tegen Bayern woensdagavond de storm aan. De 1-1 kwam als beloning voor moedige aanvalslust, via Ziyech en Donny van de Beek had Tadic de gelijkmaker plots voor het intikken. Het was de laatste ronde in de Champions League zonder videoreferee – per 2019 is de assistentie met videobeelden ook beschikbaar op het hoogste clubniveau. Maar de rode kaarten in de tweede helft voor Wöber en Müller – doorglijden op de enkel van Leon Goretzka respectievelijk een karatetrap op Tagliafico’s hoofd – waren onbetwist.

Onana redde fabelachtig op een kopbal van Lewandowski en toonde zijn exceptionele keeperskunsten andermaal op het hoogste niveau. Tadic verzilverde een strafschop vlak voor tijd, waarmee een gouden groepsfase in de Champions League besloten leek te worden met een zege. Lewandowski, uit een penalty, en invaller Kingsley Coman leken het laatste woord te hebben, totdat Nico Tagliafico in een scrimmage nog 3-3 maakte.

Correctie: de door Ajax tegen Bayern München met 5-2 gewonnen halve finale vond plaats in 1995, niet in 1996, zoals hierboven eerder stond.