Aardbevingen

Nog vijfduizend Groningers dagen NAM voor de rechter

Ruim vijfduizend inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen dagvaarden de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de schade die zij hebben opgelopen door de gaswinning. Dat meldt het advocatenkantoor dat de eisers bijstaat. Het gaat om immateriële schade en vermogensschade, zoals betaalde huur en hypotheekrente. Volgens de advocaat van de eisers, Pieter Huitema, hebben de aardbevingen grote impact: „Het gaat om angsten, zorgen en gevoelens van onveiligheid.” Ook moeten gedupeerden vaak tijdelijk ergens anders wonen, krijgen ze aannemers en schade-experts over de vloer en wordt hun woongenot geschaad. Anderhalf jaar geleden kregen 120 gedupeerden in een vergelijkbare zaak gelijk. De komende weken buigt een rechter zich over de exacte bedragen die de NAM moet betalen. (NRC)