Amsterdam

Aanvaller station zou zo nog een keer toeslaan

De 19-jarige Afghaan die in augustus twee mensen heeft neergestoken op Amsterdam Centraal heeft geen spijt van zijn daad. Hij zou het zo weer doen, om te voorkomen dat Geert Wilders met een cartoonwedstrijd de profeet zou beledigen. Dat verklaarde Jawed S. dinsdag tijdens een pro-formazitting van de rechtszaak. S. stak met een groot mes in op de rij mensen bij een informatiebalie. De politie greep binnen twintig seconden in, waardoor hij slechts twee slachtoffers maakte. Een agent schoot hem daarna in zijn been. Beide slachtoffers zijn Amerikanen van Eritrese afkomst. Een van hen heeft een dwarslaesie overgehouden aan de aanslag en zit volgens zijn advocaat mogelijk de rest van zijn leven in een rolstoel. Het tweede slachtoffer werd in de arm gestoken en zou moeite hebben voorwerpen vast te houden. (NRC)