Recensie

Recensie Muziek

Warme herinnering aan meesterperformer Bowie

‘Deze had ik net geschreven toen ik hier in 1971 voor het eerst speelde.” David Bowie introduceert ‘Changes’ en het publiek op het grootste en oudste festival van Engeland wordt wild. Een praatgrage Bowie verscheen in 2000 op Glastonbury met een royale greep uit zijn muzikale verworvenheden van de tussenliggende 29 jaar. „Ik voel liefde in deze zaal!” vergiste hij zich opzettelijk in de locatie.

Bowie schiep een intieme sfeer onder de meer dan 60.000 festivalgangers rond de Pyramid Stage. Met een bewonderenswaardige souplesse schakelt hij tussen oude nummers als ‘Life on Mars?’ en het toen nog recente ‘Little Wonder’. ‘Absolute Beginners’ kondigt hij aan als zijn favoriete nummer uit de eighties. Zijn uitmuntende band schakelt moeiteloos van het subtiel georkestreerde ‘Ashes to Ashes’ naar de razende rock van ‘Rebel Rebel’. De slepende funk van ‘Fame’ en het met treingeluiden ingeleide ‘Station to Station’ illustreren hoe Bowie zich telkens bleef vernieuwen, inclusief ‘Hallo Spaceboy’ dat terugkeert naar het ruimtevaartthema van het hier afwezige ‘Space Oddity’. Een warme herinnering aan een meesterperformer.