Vorig jaar minder claims voor aanrijdingen, maar opnieuw meer schade

Het weer was beter, waardoor minder blikschade werd gemeld. Toch stegen de totale kosten wegens hogere letselschade.

Een ongeluk op de A12 bij Woerden, afgelopen september.
Een ongeluk op de A12 bij Woerden, afgelopen september. Foto Koen Laureij/ANP

Nederlanders hebben vorig jaar aanzienlijk minder vaak een beroep gedaan op hun verzekering na een auto-ongeluk. Het aantal schadeclaims daalde met 18 procent ten opzichte van 2016, laat het Verbond van Verzekeraars dinsdag weten. Niettemin nam het schadebedrag dat verzekeraars uitkeren opnieuw toe.

In totaal meldden automobilisten in 2017 zo’n 741.000 botsingen bij hun verzekeraar. Dat waren er in het jaar ervoor nog ruim 900.000.

Volgens de verzekeraars is de daling toe te schrijven aan het “relatief rustige weer”. Dat het KNMI in 2017 juist vaker code oranje of rood afkondigde voor gevaarlijk weer dan in 2016, lijkt die verklaring niet te ondersteunen. “Maar zaken als regen en hevige wind hebben niet zo veel invloed op het aantal schademeldingen”, verduidelijkt een woordvoerder van het Verbond. “In de zomer van 2016 hebben we flink wat hagelbuien gehad, en daar komen naast blikschade ook ongelukken van. Vorig jaar was er minder hagel.”

Daarnaast zijn auto’s vaker uitgerust met slimme technologie zoals parkeerhulp, zegt de directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding in een persbericht. “En doordat het economisch beter gaat, wordt het steeds drukker op de weg en daardoor staan we ook meer stil.”

Lees ook dit stuk over de gevaren van e-bikes: Mij kan niets overkomen, denkt de oudere fietser

Kwart meer schadekosten

De verzekeraars waren in 2017 2,6 miljard euro kwijt om alle aanrijdingsschade te vergoeden. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De schadelast neemt al een paar jaar toe. Het bedrag dat verzekeraars vorig jaar betaalden, is sinds 2014 met precies een kwart opgelopen.

Het geld gaat uiteraard in reparaties van auto’s zitten, zeggen de verzekeraars, maar vooral in het letsel van slachtoffers. Die laatste kostenpost is de voornaamste oorzaak van de kostenstijging. Zorg wordt duurder, en er vallen meer slachtoffers bij ongelukken, zegt een woordvoerder. “Dat komt doordat er de laatste jaren steeds meer voertuigen op de weg te vinden zijn zoals e-bikes en speed pedelecs. Als die worden aangereden, heb je het niet alleen over een krom wiel maar ook meteen over letsel.”