Verzekering

Minder auto-ongevallen, hogere schade

Nederlanders hebben vorig jaar aanzienlijk minder vaak een beroep gedaan op hun verzekering na een auto-ongeluk. Het aantal schadeclaims daalde met 18 procent ten opzichte van 2016, bericht het Verbond van Verzekeraars dinsdag. Automobilisten meldden in 2017 zo’n 741.000 botsingen bij hun verzekeraar. Dat waren er in het jaar ervoor nog ruim 900.000. De verzekeraars schrijven de daling toe aan het „relatief rustige weer” en slimme technologie zoals parkeerhulp. Aan aanrijdingsschade waren ze vorig jaar 2,6 miljard euro kwijt, een stijging van 7 procent. Verantwoordelijk voor die stijging is vooral letsel van slachtoffers. Zorg wordt duurder, en er vallen meer slachtoffers bij ongelukken, aldus de verzekeraars. Dat komt ook door de opkomst van e-bikes en speed pedelecs. (NRC)