Twintig jaar celstraf voor doden Milica van Doorn

Milica van Doorn werd in 1992 gedood en verkracht in Zaandam. De politie kwam de dader vorig jaar op het spoor na DNA-verwantschapsonderzoek.

De vijver naast de Sint-Jozefkerk in de wijk Kogerveld, waar het lichaam van Milica van Doorn werd gevonden. De dader kreeg dinsdagmiddag twintig jaar celstraf.
De vijver naast de Sint-Jozefkerk in de wijk Kogerveld, waar het lichaam van Milica van Doorn werd gevonden. De dader kreeg dinsdagmiddag twintig jaar celstraf. Foto Koen van Weel/ANP

De 48-jarige Hüyesin A. heeft dinsdagmiddag van de rechtbank in Alkmaar twintig jaar celstraf gekregen voor het doden en verkrachten van Milica van Doorn in 1992. A. werd vorig jaar na een DNA-verwantschapsonderzoek opgepakt.

De rechtbank acht bewezen dat A. de 19-jarige Van Doorn om het leven heeft gebracht om te voorkomen dat iemand erachter zou komen dat hij haar verkracht had. A. werd vrijgesproken van moord, omdat voorbedachten rade niet kon worden bewezen.

Twitter avatar rb_noordholland Rb Noord-Holland #Uitspraak: 20 jaar gevangenisstraf in cold case zaak Milica van Doorn. https://t.co/jqELAAO2xo

Van Doorn op ‘gruwelijk wijze gedood’

Volgens de rechtbank is Van Doorn op “gruwelijk wijze gedood”. Na de verkrachting heeft A. het slachtoffer meerdere keren met een mes gestoken en haar keel doorgesneden. “Milica moet in de laatste momenten van haar leven onvoorstelbaar bang zijn geweest en pijn hebben gehad”, aldus het OM in een eerdere zitting.

Hüyesin A. ontkende de beschuldigingen tijdens de rechtszaak. Hij stelde dat hij destijds een seksuele relatie met Van Doorn had, wat volgens hem verklaart waarom zijn DNA-sporen werden aangetroffen op haar lichaam. Het OM deed deze verklaring af als “leugenachtige scenario’s”.

A. neemt volgens de rechtbank geen verantwoording voor “een van de ergste strafbare feiten”:

“Omdat de man geen verantwoording voor zijn daden wilde afleggen, hebben de nabestaanden 26 jaar lang, naast hun enorme verlies, ook de onzekerheid moeten dragen of de dader ooit zou worden gevonden. Door de houding van de man zijn ook nu nog veel vragen niet beantwoord.”

DNA-onderzoek

A. belaagde Van Doorn in de zomer van 1992 toen zij terugkeerde van een feestje, waarna hij haar verkrachtte. Het lichaam van Van Doorn werd in een vijver bij een kerk aan de Veldbloemenweg in Zaandam aangetroffen. De politie trof DNA-sporen aan op het stoffelijk overschot, maar kon daar lange tijd geen verdachte aan koppelen.

In 2017 zette de politie daarom een groot DNA-verwantschapsonderzoek op. A. was een van de twee mannen die medewerking weigerde. Omdat zijn broer wel meewerkte, kwam de verdachte in beeld van justitie. A. werd in december 2017 opgepakt, waarna politie zijn DNA volledig matchte aan sporen die op het lichaam van Van Doorn werden aangetroffen.

Het is volgens de rechtbank de eerste keer dat dergelijk DNA-onderzoek via een familielid tot het identificeren van een verdachte heeft geleid.