Drie doden en meerdere gewonden bij aanslag centrum Straatsburg

Terrorisme Rond acht uur werd in de buurt van een kerstmarkt in het centrum van de Franse stad Straatsburg geschoten op omstanders. Er wordt nog steeds jacht gemaakt op de dader. Frankrijk heeft het dreigingsniveau verhoogd naar het hoogste niveau.

De politie in Straatsburg heeft grote delen van het centrum afgegrendeld nadat een schutter het vuur opende om omstanders.
De politie in Straatsburg heeft grote delen van het centrum afgegrendeld nadat een schutter het vuur opende om omstanders. Foto Vincent Kessler/ Reuters

Een schutter heeft dinsdagavond in het centrum van de Franse stad Straatsburg drie mensen om het leven gebracht. De politie gaat uit van een terroristische daad. De schutter is geïdentificeerd als een 29-jarige man, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen rondom het onderzoek. Hij zou bekend zijn bij de veiligheidsdiensten en een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Eerder werd een dodental van vier genoemd, op basis van politiebronnen. Dit aantal werd later naar beneden bijgesteld door het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Rond twee uur ´s nachts was bekend dat er naast de doden ook zeker twaalf mensen gewond zijn geraakt, van wie zes zwaar.

Een lokale journalist, Bruno Poussard, meldde op Twitter dat er rond acht uur meerdere keren werd geschoten. De schutter zou vier mensen hebben neergeschoten in de Rue des Grandes-Arcades en daarna zijn gevlucht naar de Grand’Rue, waar ook schoten werden gehoord. Inmiddels is er een klopjacht geopend op de dader. Bij de Duitse grens wordt extra gecontroleerd en Frankrijk heeft het dreigingsniveau opgeschaald naar het hoogste niveau.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken riep inwoners op om binnen te blijven. Restaurants en cafés sloten uit voorzorg hun deuren. Ook het gebouw van het Europees Parlement werd afgesloten. Juist deze week vergaderen de Europarlementariërs in Straatsburg.

De hele binnenstad is in deze tijd een kerstmarkt, die miljoenen toeristen trekt. Vanwege terroristische aanslagen in de afgelopen jaren, elders in Frankrijk en onder meer op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn, was de markt streng beveiligd.