Time roept Khashoggi en andere journalisten uit tot Person of the Year

De verslaggevers, gezamenlijk aangeduid als The Guardians, worden door het Amerikaanse tijdschrift geroemd omdat ze grote offers hebben gebracht voor de persvrijheid.

Twee versies van de Person of the Year-cover van Time Magazine, met links Jamal Khashoggi en rechts de redactie van de Capital Gazette.
Twee versies van de Person of the Year-cover van Time Magazine, met links Jamal Khashoggi en rechts de redactie van de Capital Gazette. Foto Time Magazine

Jamal Khashoggi en een aantal andere journalisten die “grote risico’s hebben genomen” op zoek naar de waarheid, zijn dinsdag door Time Magazine uitgeroepen tot Person of the Year. Het Amerikaanse tijdschrift deelt de titel uit aan de meest invloedrijke persoon (of personen) van het voorbije jaar.

Naast Khashoggi, die kritisch was op het regime in Saoedi-Arabië en in oktober werd vermoord, gaat het om de Filippijnse Maria Ressa, de Myanmarezen Wa Lone en Kyaw Soe Oo en de volledige redactie van de door een schietpartij getroffen Amerikaanse krant de Capital Gazette.

Time duidt de journalisten gezamenlijk aan als The Guardians, oftewel ‘de beschermers’. Hun rol is door de tegenstand die de vrije pers wereldwijd in toenemende mate ondervindt, van cruciaal belang, betoogt het tijdschrift:

“Dit jaar veranderde er niets aan wat journalisten doen en hoe. Wat wel veranderde, is hoe belangrijk hun werk was.”

Schietpartij op redactie

Het is de eerste keer dat Time journalisten aanwijst als meest invloedrijke persoon van het voorbije jaar. Ook werd nog nooit iemand postuum uitgeroepen tot Person of the Year. Time deelt de titel uit sinds 1927.

Khashoggi’s mede-winnaars van de prestigieuze eretitel zagen net als de Saoediër lijf en leden in gevaar komen door hun berichtgeving. Op de redactie van de Capital Gazette, uit de stad Annapolis in de staat Maryland, schoot een man die boos was vanwege artikelen in de krant vijf journalisten dood. Maria Ressa moet vrezen voor tien jaar gevangenisstraf. Haar nieuwssite Rappler deed verslag van nepnieuwscampagnes van de Filippijnse regering. Reuters-journalisten Wa en Kyaw kregen in Myanmar zeven jaar cel voor het publiceren van staatsgeheimen. Ze hadden eerder kritisch geschreven over de misdaden van de overheid tegen de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar.

Khashoggi zelf werd op het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanbul vermoord door Saoedische agenten, die speciaal voor hun moordmissie waren ingevlogen. Zijn lichaam werd in stukken gesneden is nog steeds niet gevonden. Het heeft er alle schijn van dat de opdracht tot de moord op Khashoggi is gegeven door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zegt daar bewijs voor te hebben, maar heeft dat nog niet openbaar gemaakt.

Select groepje

De winnaars werden gekozen uit een select groepje genomineerden. President Donald Trump, in 2016 winnaar, werd tweede. Andere genomineerden waren onder meer leider van het Ruslandonderzoek Robert Mueller en Meghan Markle, de kersverse echtgenote van de Britse prins Harry.

Vorig jaar wees Time de Silence Breakers aan als Person of the Year. Die verzamelnaam bedacht het tijdschrift voor alle mensen die zich in 2017 - al dan niet onder de #MeToo-vlag - uitspraken tegen seksueel misbruik. Dit jaar is de tweede keer op rij dat de prijs niet naar een persoon maar naar een collectief gaat.