Recensie

Recensie Film

The Extraordinary Journey of the Fakir overstijgt alle grenzen

Drama ‘The Extraordinary Journey of the Fakir’ is een feelgoodfilm over iemand die zijn bestemming vindt. De Bollywood-elementen houden het luchtig.

Bérénice Bejo en Dhanush in ‘The Extraordinary Journey of the Fakir’.
Bérénice Bejo en Dhanush in ‘The Extraordinary Journey of the Fakir’.

Een Engelstalige film met Bollywood-elementen, grotendeels geschreven door een Fransman en geregisseerd door een Canadees die in Hollywood werkt. Het productieverhaal van The Extraordinary Journey of the Fakir weerspiegelt het thema van de film. Aja (Dhanush) is een Indiase jongeman die in Parijs op zoek gaat naar zijn vader.

Dat doel wordt echter steeds uitgesteld: hij reist in het kielzog van enkele vluchtelingen per ongeluk vanuit Frankrijk naar Engeland. Samen met hen wordt hij uitgezet naar Spanje, waarna hij naar Italië vlucht om via Parijs weer te belanden in Mumbai. Aja vertelt zijn levensverhaal aan enkele jongens in de gevangenis, ze luisteren geboeid naar zijn bespiegelingen over liefde, rijkdom en armoede, toeval, lotsbestemming en vluchteling zijn.

The Extraordinary Journey of the Fakir is een feelgoodfilm over iemand die zijn bestemming vindt. Vooral de Bollywoodelementen, twee zang- en dansscènes, houden het verhaal luchtig. De door het lot gefnuikte romance tussen Aja en een Amerikaanse in Parijs biedt spanning: zal hij haar terugzien? Hun romance begint geestig in de Ikea van Parijs. Ikea is voor Aja de ultieme rijkdom, als arm jongetje in Mumbai bladerde hij urenlang door de Ikea-catalogus en leerde hij alle Zweedse productnamen uit het hoofd. Net als Aja en de film zelf overstijgt Ikea alle (nationale) grenzen.