Recensie

Recensie Muziek

The 1975 vertilt zich aan opzichtige effecten

Het derde album van The 1975 uit Manchester werd door sommigen vergeleken met OK Computer (1997) van Radiohead, dat beroemd werd om zijn integratie van progrock, elektronica en indierock. A Brief Inquiry Into Online Relationships van The 1975 heeft een vergelijkbare ambitie: ieder nummer vertegenwoordigt een andere hedendaagse muziekstijl, van door autotune gekleurde hiphop tot venijnige gitaarrock en vervreemdende elektronica. In elk genre schrijft The 1975 een deugdelijke popmelodie; welk kostuum deze band ook aantrekt, het past.

‘How To Draw/Petrichor’ is bijzonder, dankzij de statisch knetterende elektronica die door een lege ruimte lijkt te kaatsen. ‘Love It If We Made It’ en ‘Give Yourself A Try’ zijn flitsende rocksongs. Maar dan blijken zowel ‘Sincerity Is Scary’ als ‘Mine’ te worden ontsierd door een ‘We Are The World’-achtig kinderkoor, en enkele andere door opzichtig autotune-effecten, of een grove modulatie (‘What about us’). The 1975 heeft zich vertild.