Slachtoffer aanslag Amsterdam CS door dwarslaesie in rolstoel

Ook het tweede slachtoffer blijkt nog last te hebben van de steekpartij. Verdachte Jawed S. toonde in de rechtszaal geen berouw.

De aanslag vond plaats in de westelijke tunnel van Amsterdam Centraal.
De aanslag vond plaats in de westelijke tunnel van Amsterdam Centraal. Foto Remko de Waal/ANP

Een van de twee Amerikanen die eind augustus werden neergestoken op Amsterdam Centraal heeft een dwarslaesie overgehouden aan de aanslag. Hij zit mogelijk de rest van zijn leven in een rolstoel en het gaat geestelijk slecht met hem. Dat zei zijn advocaat John Beer dinsdag bij de pro-formazitting van de rechtszaak tegen de 19-jarige Jawed S.

De Afghaanse verdachte, die kort na de steekpartij zelf verklaarde een terroristisch motief te hebben gehad, zei tijdens de zitting naar Nederland te zijn gereisd om de profeet Mohammed te verdedigen. Hij toonde volgens persbureau ANP tijdens de zitting geen berouw voor zijn daad: hij zou het opnieuw doen als Geert Wilders weer een wedstrijd voor spotprenten van de profeet zou uitschrijven.

Lees ook de reconstructie van de aanslag: Politie is er in 20 seconden en schiet: ‘laat je handen zien’

Twee slachtoffers

S. stak op vrijdag 31 augustus met een groot mes in op reizigers die in de rij stonden bij de informatiebalie in de westelijke tunnel van het station. De politie greep binnen twintig seconden in, waardoor hij slechts twee slachtoffers maakte. Toen hij een van hen volgde, schoot een agent hem in zijn been.

Beide slachtoffers, zo bleek vandaag, zijn 38-jarige Amerikanen van Eritrese afkomst. Ook het tweede slachtoffer heeft volgens de NOS nog last van de gevolgen van de aanslag. Hij werd in zijn arm gestoken en zou moeite hebben om voorwerpen vast te houden.

Het OM verdenkt S. van twee keer poging tot moord met een terroristisch motief en bedreiging van politiemensen. Uit zijn verklaringen kort na het incident bleek dat S. boos was vanwege de cartoonwedstrijd van Geert Wilders. Hij wilde wraak nemen omdat Nederland toestaat dat “de profeet Mohammed, de Koran, de islam en Allah veelvuldig worden beledigd”. Twee dagen voor de aanslag postte S. op Facebook een bewerkte foto van Wilders met een mes door zijn hoofd.

De Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman tweette over de zitting:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Dat #Wilders de beelden van de profeet heeft kunnen maken, beschouwt Jawed S. in feite als instemming. “Jullie moeten je ogen niet sluiten voor wat Wilders doet. Dat is erger dan iemand doden.” #aanslagCS