Ruim vier jaar na de coup mag Thailand naar de stembus

Het leger nam in 2014 de leiding over van de toenmalige democratisch gekozen premier Yingluck Shinawatra.

Huidige premier en militaire leider Prayuth Chan-ocha
Huidige premier en militaire leider Prayuth Chan-ocha Foto Narong Sangnak/EPA

De Thaise militaire leiding die het land sinds de coup van 2014 regeert, heeft verkiezingen aangekondigd. De militairen heffen het ruim vier jaar geleden ingestelde verbod op het bedrijven van politiek op. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een op dinsdag gepubliceerd verklaring van de Thaise autoriteiten.

Op 24 februari 2019 zullen de eerste verkiezingen worden gehouden sinds het leger in 2014 aan de macht kwam. Het verbod op politiek wordt sinds twee maanden al iets minder strikt nageleefd, waardoor politieke partijen zich alvast hebben kunnen organiseren.

Waarschijnlijk worden de verkiezingen een race tussen twee partijen: de populistische politieke beweging die veel steun geniet op het platteland en de militaire en koningsgezinde elite in Bangkok die achter de coup van 2014 zat en inmiddels eigen politieke partijen heeft.

Coup d’état

Na zes maanden van straatprotest, geweld en juridische acties werd de democratisch gekozen premier Yingluck Shinawatra in mei 2014 uit haar functie gezet door het Constitutioneel Hof. Ze zou haar positie hebben misbruikt.

Twee weken later greep het leger de macht. Soldaten drongen ‘s nachts door tot de studio’s van nieuwszenders en militair leider Prayuth Chan-ocha meldde dat de noodtoestand werd afgekondigd “om een burgeroorlog te voorkomen en rust te laten terugkeren”.

Chan-ocha maakte een week later bekend dat de koning zijn goedkeuring had uitgesproken over de coup, waarmee de weg vrij werd gemaakt voor zijn minister-presidentschap. Chan-ocha heeft sindsdien het hoogste politieke ambt bekleed in Thailand.

Voormalig premier Yingluck Shinawatra vluchtte in 2017 naar het buitenland en werd in januari van dit jaar gesignaleerd in Londen. Zij had rond die tijd voor een Thaise rechtbank moeten verschijnen.