PVV’er Gerbrands verlaat de Tweede Kamer

De reden van haar vertrek is nog niet duidelijk. Dinsdag werd ook bekend dat GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil thuiszit wegens ziekte.

Karen Gerbrands tijdens haar installatie als Tweede Kamerlid voor de PVV.
Karen Gerbrands tijdens haar installatie als Tweede Kamerlid voor de PVV. Foto Remko de Waal/ANP

PVV’er Karen Gerbrands verlaat de Tweede Kamer, dat meldt persbureau ANP dinsdag. Ze wordt opgevolgd door Emiel van Dijk die dit jaar al in de Tweede Kamer plaatsnam als vervanger van Gabriëlle Popken, die met zwangerschapsverlof was.

Het is onduidelijk waarom Gerbrands (51) de Tweede Kamer verlaat. Ze was woordvoerder zorg en sport voor de PVV. Ze heeft drie periodes in de Kamer gezeten: tussen 2010 en 2012, in 2015 tijdelijk als vervanger van Fleur Agema die met zwangerschapsverlof was en na de verkiezingen vorig jaar maart keerde ze weer terug. Ook zit Gerbrands in de gemeenteraad van Den Haag.

Woensdag volgt een afscheidsbrief die Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zal voorlezen. Daaruit zal mogelijk blijken wat de reden is achter Gerbrands’ besluit. Wel blijft ze lid van de Haagse gemeenteraad, meldt Omroep West.

In augustus van dit jaar pleegde Gerbrands’ partijgenoot in de Haagse raad, Willie Dille, zelfmoord. In een emotioneel filmpje op haar Facebook-pagina maakte ze duidelijk dat het genoeg was. “Ik heb besloten ermee te stoppen.” Dille zei dat ze vorig jaar maart, op de dag van de verkiezingen, was ontvoerd en verkracht door een groep moslims met als doel haar in haar politieke werk in de Haagse gemeenteraad te belemmeren. Dille heeft daarover nooit aangifte gedaan, zei de politie.

Nog meer afwezigen

Dinsdag werd ook bekend dat GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil thuiszit wegens ziekte. De partij verwacht hem na het kerstreces weer terug. Eerder dit jaar besloot Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, tijdelijk de Tweede Kamer te verlaten. Zij wordt vervangen door Christine Teunissen die daarvoor de Eerste Kamer verliet. Thieme wordt rond de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar weer terug verwacht.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.