Opnieuw zes aanhoudingen om rellen Sinterklaasintocht Eindhoven

Zes Eindhovenaren die deel uitmaakten van een groep die anti-Zwarte Piet-demonstranten belaagde met bier, eieren en racistische leuzen zijn gearresteerd.

Politie en ME beschermen de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Eindhoven.
Politie en ME beschermen de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Eindhoven. Foto Merlin Daleman

De politie heeft opnieuw verdachten aangehouden om hun betrokkenheid bij de rellen tegen de anti-Zwarte Piet-demonstratie bij de Sinterklaasintocht in Eindhoven. Dat meldt de politie dinsdagochtend. Het gaat om zes mannen uit Eindhoven van tussen de 21 en 32 jaar oud.

Zo’n vijftien activisten van Kick Out Zwarte Piet demonstreerden op 17 november op kleine afstand van de route van de Sinterklaasintocht tegen wat zij zien als de racistische traditionele verschijning van Zwarte Piet. Zij hielden een stil protest op de trappen voor de kerk op het Catharinaplein.

Lees ook deze reportage over die dag: In Eindhoven voert even ongebreideld racisme de boventoon

Blikken bier en eieren

Een groep harde-kernsupporters van PSV, die via sociale media had opgeroepen om de actievoerders het demonstreren te beletten, verzamelde zich om hen heen en stelde zich intimiderend op. De groep zwol aan met andere voorstanders van een traditionele Zwarte Piet en toevallige passanten totdat er uiteindelijk ruim tweehonderd man stond. Velen van hen riepen beledigende en soms racistische leuzen zoals “vuile kutneger” en “kruip een boom in” of gooiden met eieren en blikken bier op de demonstranten. Een politieagent werd geschopt.

Uiteindelijk probeerde een deel van de groep door de twee rijen politie en ME te breken om bij de activisten te komen. Dat was op het moment dat de demonstranten werden weggeleid door agenten. Zij werden in veiligheid gebracht in een nabij politiebureau.

De politie arresteerde zes mensen. Na het incident begon het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek en onder meer op basis van camerabeelden heeft de politie deze zes nieuwe aanhoudingen verricht.