Ook in Noord-Holland mogen er geen geiten meer bijkomen

Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland hadden al een geitenstop. Omwonenden van geitenboerderijen hebben een verhoogde kans op longontsteking.

Geiten in een stal.
Geiten in een stal. Foto iStock

Noord-Holland voegt zich bij het rijtje provincies met een zogenoemde geitenstop. Vanaf woensdag mag het aantal geiten niet meer groeien, hebben de Provinciale Staten dinsdag bekendgemaakt. Reden zijn de schadelijke effecten van geitenboerderijen op de menselijke gezondheid.

De provincie gaat de geitenstop op verschillende manieren doorvoeren. Zo mogen er voorlopig geen nieuwe geitenboerderijen meer openen. Daarnaast krijgen bestaande bedrijven geen toestemming meer om uit te breiden en mogen boeren in een andere sector hun bedrijf niet meer omvormen tot geitenhouderij. Hobbyboeren die minder dan tien geiten bezitten vallen niet onder de stop.

Noord-Holland is niet de eerste provincie met een geitenmoratorium. Vergelijkbare maatregelen zijn van kracht in Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland. Die laatste provincie houdt de geitenstop nog minstens tot 2021 in stand.

Longontsteking

Lees ook: Er leven nu drie keer zo veel geiten in Nederland als in 2000

Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek in 2017 dat mensen die in de buurt van een geitenboerderij wonen een grotere kans hebben om longontsteking te krijgen. Hoe dat komt, is nog niet precies bekend. Daarnaast raakten vanaf 2007 in Nederland ruim vierduizend mensen besmet met de Q-koorts, een infectieziekte die van geiten op mensen wordt overgedragen. 74 mensen overleden, zo’n achthonderd kampen met chronische gevolgen.

De berichten over gezondheidsrisico’s van geitenboerderijen hebben onrust veroorzaakt onder de inwoners van Noord-Holland, zegt gedeputeerde Jaap Bond (Landbouw, CDA) in een aankondiging van de provincie. Vanwege die onrust besloot de provincie de geitenstop in te voeren. “Ik vind het heel vervelend voor de boeren die hiermee getroffen worden”, aldus Bond. “Wij hebben echter geen andere keuze dan deze tijdelijke maatregel in te voeren.”

Op geitenhouderijen in Noord-Holland leven bij elkaar bijna 11.000 geiten. Heel Nederland telt 588.000 geiten. De grootste populatie, circa 127.000, loopt rond op boerenbedrijven in Noord-Brabant.