Recensie

Recensie Muziek

Nieuwe zwaarte in donkerekeldersound van Laibach

Het is hilarisch en niet geheel onverwacht, hoe de Sloveense band Laibach de soundtrack van de brave familiefilm The Sound of Music naar zich toetrekt. Eerder vertolkte Laibach het complete Let It Be-album van The Beatles en ook Bach’s Kunst der Fuge kreeg een makeover. Op tournee in Noord-Korea ondervonden de bandleden hoe populair The Sound of Music daar al een halve eeuw is, als een van de weinige westerse muziekuitingen die van overheidswege toegestaan is. Laibach behandelt de muziek van Rodgers & Hammerstein met liefde, van de beroemde openingszin „the hills are alive with music” tot het met kinderkoor vertolkte ‘The Lonely Goatherd’.

De zware stemmen en de donkerekeldersound van de band die aan de wieg stond van het gothic-genre geven de ooit zo luchtige muziek een nieuwe zwaarte, die des te grimmiger wordt naarmate Laibach verwijzingen naar het repressieve regime van Noord-Korea laat doorschemeren. Een versie van het volkslied ‘Arirang’ kan worden beschouwd als een verkapt protest tegen de manier waarop Noord- en Zuid-Korea uit elkaar werden getrokken.