Nederland door naar kwartfinale WK hockey

Nederland passeert Canada eenvoudig in de tussenronde van het WK in India. De hockeymannen spelen donderdag de kwartfinale tegen gastland India.

Jeroen Hertzberger (R) in duel met een Canadese speler.
Jeroen Hertzberger (R) in duel met een Canadese speler. Foto Koen Suyk/ANP

Nederland is zoals verwacht door naar de kwartfinales van het wereldkampioenschap hockey in India. De tussenronde in het Kalinga stadium in Bhubaneswar tegen Canada eindigde in 5-0 in het voordeel van de Nederlanders.

De Franse ploeg, gecoacht door Jeroen Delmee, speelt een sterk WK in India. De nummer 20 van de wereld versloeg China en staat verrassend in de kwartfinale

Ondanks de Nederlandse dominantie op het veld viel pas na het eerste kwart de eerste twee doelpunten. Zowel Lars Balk als Robbert Kemperman scoorden na een voorzet. In de tweede helft scoorde Thijs van Dam twee keer en tekende Thierry Brinkman voor nog een veldgoal. Verdediger Sander de Wijn ging in de tweede helft door zijn enkel en viel geblesseerd uit. Het is nog onbekend of hij de kwartfinale kan spelen.

Kwartfinale tegen India

Door de winst komen de Nederlandse hockeymannen op 13 december, aanstaande donderdag, in de kwartfinale India tegen. Het gastland werd winnaar in poule C en plaatste zich daardoor direct voor de kwartfinales. België won ook in de tussenronde, van Pakistan, en speelt op donderdag de kwartfinale tegen Duitsland. Nederland verloor in de poulefase van Duitsland met 4-1 en moest daardoor een tussenronde spelen. Deze ‘cross-overs’ zijn nieuw omdat het aantal deelnemende teams uitgebreid is.

Sinds 2013 speelden Nederland en Canada vier keer tegen elkaar. Nederland won alle wedstrijden. Canada maakte in alle wedstrijden slechts één goal.