‘Russin Maria Boetina bekent spionage in de VS’

De Russin bekent schuldig te zijn aan samenzweren, volgens Amerikaanse en Britse media.

Maria Boetina tijdens een bijeenkomst in 2013 van activisten voor vrij wapenbezit in Rusland.
Maria Boetina tijdens een bijeenkomst in 2013 van activisten voor vrij wapenbezit in Rusland. Foto AP

Maria Boetina, de Russische vrouw die in de Verenigde Staten vastzit op verdenking van spionage, bekent schuld in ruil voor strafvermindering. Dat meldden Amerikaanse en Britse media maandagnacht. Er hangt haar een straf van vijf jaar boven het hoofd.

Nieuwszender ABC publiceerde een document waaruit zou blijken dat Boetina een deal heeft gesloten met de aanklager. Het document is ondertekend op 8 december. Volgens de Britse krant The Guardian, die ook over het stuk beschikt, is het document maandag door haar advocaat ingediend bij de Amerikaanse rechtbank.

Boetina bekent in het document dat ze deelnam aan een “samenzwering”. De FBI beschuldigde haar eerder van het voeren van een illegale lobby en van het samenzweren met een Russische overheidsfunctionaris. De Russin probeerde in 2015 “toegang te krijgen tot de Amerikaanse regering”, onder meer door een relatie te beginnen met een Republikeinse politicus en banden aan te gaan met andere conservatieve politici. Ze had zichzelf ook aangesloten bij de NRA, de invloedrijke Amerikaanse lobbyclub voor wapenbezitters. In 2016 probeerde ze volgens de FBI toenmalig presidentskandidaat Donald Trump in contact te brengen met de Russische voormalige senator Aleksandr Torsjin.

In het document (pdf) worden geen betrokkenen bij naam genoemd. Volgens Amerikaanse media blijkt uit het document echter dat Boetina en Torsjin veelvuldig contact met elkaar hadden over haar activiteiten in de VS. Torsjin zit in de directie van de Russische centrale bank en staat op de Amerikaanse sanctielijst.

Boetina - student en wapenactivist - is volgens de FBI een spion

Kortere gevangenisstraf

De nu 30-jarige Boetina kwam twee jaar geleden naar de VS met een studentenvisum. Ze volgde vakken aan de American University in Washington. Daarvoor was ze in Rusland al een publieke figuur die zich sterk maakte voor vrij wapenbezit.

Door haar deal met de aanklager komt de Russin in aanmerking voor een kortere gevangenisstraf. Volgens het document riskeert ze een straf van maximaal vijf jaar cel. Volgens The Guardian wordt de zaak woensdag in de rechtbank van Washington behandeld.

Boetina werd in juli opgepakt. Kort daarna bepaalde een federale rechter dat de Russin haar proces in de gevangenis moet afwachten. Ze zou geprobeerd hebben het land te verlaten. De zaak tegen haar staat los van het onderzoek onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 door Rusland.

Correctie 11 december 2018: In een eerder versie van dit bericht stond dat Boetina schuld bekent aan een samenzwering ‘tegen de VS’. Dat wordt in het document (anders dan in de FBI-aanklacht) niet gepreciseerd. Hierboven is dat aangepast.