Koninklijke Nederlandse Munt verhuist van Utrecht naar Houten

Het staatsbedrijf werd twee jaar geleden vanwege grote financiële problemen verkocht aan de Belgische investeerder Groep Heylen.

Het nieuwe ontwerp van het muntgebouw in de Utrechtse gemeente Houten.
Het nieuwe ontwerp van het muntgebouw in de Utrechtse gemeente Houten. Foto via Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) vertrekt uit het monumentale Muntgebouw in Utrecht en verhuist naar de nabijgelegen gemeente Houten. Dat maakte wethouder Herman Geerdes uit gemeente Houten dinsdag bekend via Twitter. De voormalige staatsdeelneming kampte de afgelopen jaren met een miljoenentekort en werd verkocht aan de Belgische investeerder Groep Heylen. De nieuwe eigenaar liet na de aankoop al weten op zoek te zijn naar een goedkopere locatie in de omgeving van Utrecht.

Het nieuwe pand op een industrieterrein in Houten moet nog worden gebouwd. Volgens Geerders duurt de bouw ongeveer anderhalf tot twee jaar. De goud geverfde buitenkant verwijst naar de munten.

Twitter avatar hgeerdes Herman Geerdes Vandaag mogen we bekend maken dat de Koninklijke Nederlandse Munt naar @gemHouten verhuist! Op werklandschap Meerpaal hebben we een kavel die past als een jas. Zelf zorgden ze voor dit bijzondere ontwerp. Blij dat we dit mooie bedrijf voor de Utrechtse regio weten te behouden. https://t.co/cl5pC5qoQ3

Financiële problemen

De Nederlandse overheid verkocht KNM twee jaar geleden aan Groep Heylen voor 3,6 miljoen euro. Deze investeerder had al een bedrijf dat actief is in de muntenindustrie: Royal Blanking maakt rondellen, de basisschijfjes waar munten van gemaakt worden.

Lees ook: Koninklijke Nederlandse Munt verkocht aan Belgisch bedrijf

De Koninklijke Nederlandse Munt stamt uit 1567 en is sinds 1807 verantwoordelijk voor het slaan van Nederlandse (euro)munten. In de afgelopen jaren ontstonden er bij het staatsbedrijf grote financiële problemen; de staat moest 17 miljoen euro afschrijven. Nadat de productie van munten van 1 en 2 eurocent stopte, probeerde de KNM nieuwe klanten te zoeken.

Het Muntgebouw in Utrecht, de huidige locatie van de Koninklijke Nederlandse Munt. Foto wikimedia commons by CC

Een zeer grote order voor de productie van 850 miljoen Chileense peso’s ging mis door een kapotte verpakkingsmachine en het afkeuren van de munten door de inspectie in Chili. Het bedrijf kreeg een boete vanwege wanbeleid. Zowel de financiële directeur als muntmeester Maarten Bouwer stapten op. De KNM kwam onder verscherpt toezicht te staan van het ministerie van Financiën en in november 2016 besloot staatssecretaris Wiebes tot de verkoop van de staatsdeelneming. Bij KNM werken 90 mensen.