Is de Russische student toch een spion?

Spionage Sinds juli zit de 30-jarige Boetina vast op verdenking van spionage. Woensdag komt zij voor de rechter in Washington.

Maria Boetina, de oprichter van de vereniging Het Recht Wapens te Dragen in Rusland, verhuisde naar de VS en zocht contact met de NRA.
Maria Boetina, de oprichter van de vereniging Het Recht Wapens te Dragen in Rusland, verhuisde naar de VS en zocht contact met de NRA. Foto Pavel Ptitsin/AP

Seks, vuurwapens, spionage. De beschuldigingen van het openbaar ministerie in Washington aan het adres van de Russische Maria Boetina (30), bij haar arrestatie in juli, lazen als een James Bondverhaal. Deze woensdag komt zij voor de rechter in Washington, waar zij zal worden ondervraagd over de bekentenis die ze zaterdag heeft ondertekend, in ruil voor strafvermindering. Tv-zender ABC News bemachtigde de verklaring die de advocaten van Boetina en de aanklagers indienden bij de rechtbank.

In Rusland was zij oprichter van de vereniging Het Recht Wapens te Dragen. Toen ze in 2016 naar de VS verhuisde, zocht ze daar contact met de Amerikaanse lobby-organisatie National Rifle Association (NRA) en met de Republikeinse partij. Zo probeerde zij conservatieve Amerikaanse politici te beïnvloeden. Boetina geeft in haar verklaring toe dat zij in de VS als buitenlandse agent voor Rusland werkte.

De opwindendste verhalen rond Boetina’s arrestatie worden in de verklaring expliciet en impliciet weerlegd. Er staat niets meer over seks als manier om invloed te verwerven. Integendeel, de aanklagers geven met zoveel woorden toe dat zij oude teksten over Boetina verkeerd hebben geïnterpreteerd. In een voetnoot schrijven de aanklagers dat „alle bewijs dat voorhanden is” erop wijst dat Boetina gewoon „geïnteresseerd was in een masteropleiding” – terwijl eerder werd gesuggereerd dat haar studentenbestaan een dekmantel was voor spionageactiviteiten. Dit jaar rondde zij haar studie internationale betrekkingen aan de Amerikaanse Universiteit in Washington af. In de verklaring wordt evenmin melding gemaakt van eventuele connecties met Russische geheime diensten.

Buitenlandse agent voor Rusland

Volgens de aanklagers werkte Boetina samen met de Russische politicus Aleksandr Torshin, ooit parlementslid, nu tweede man van Ruslands centrale bank. Hij woonde vanaf 2011 congressen van de NRA bij.

De in Siberië geboren Boetina had al jaren een relatie met de Amerikaan Paul Erickson, een medewerker van de Republikeinse partij, die in 1992 de campagne van de conservatieve politicus Pat Buchanan leidde, bij Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap. In 2015 zette Boetina per mail aan Erickson een plan uiteen waarbij de Republikeinen in 2016 de verkiezingen zouden kunnen winnen met hulp van de NRA.

Justitie heeft ook Erickson in het vizier. Nieuwssite The Daily Beast bemachtigde een brief aan Erickson, waaruit blijkt dat hij mogelijk zal worden beschuldigd van hetzelfde als zijn vriendin: in het geheim werken als buitenlands agent in de VS.

In tegenstelling tot andere aan illegale Russische activiteiten gelieerde dossiers die justitie in de VS volgt wordt hier geen verband gelegd met de presidentscampagne van Donald Trump, aldus ABC News.

Lees ook: Russische wapenactiviste in Washington is volgens de FBI een spion

Het onderzoek naar Boetina wordt niet uitgevoerd door speciaal aanklager Robert Mueller, die banden tussen de Russische regering en de campagne van Trump onderzoekt. Wel staat vast dat Boetina zelf Trump opzocht. Tijdens een conferentie in Las Vegas in 2015 vroeg zij wat er zou gebeuren met de Amerikaans sancties tegen Rusland als hij president was. „Wij kunnen goed opschieten met Poetin”, antwoordde Trump. „Ik denk niet dat je dan sancties nodig zou hebben.”

Op het misdrijf waarvan ze wordt verdacht staat vijf jaar celstraf, maar een schuldbekentenis wordt doorgaans overeengekomen in ruil voor strafvermindering. Boetina zit sinds juli vast. Amerikaanse media gaan ervan uit dat zij als ongewenst vreemdeling zal worden uitgewezen zodra ze uit de gevangenis komt.