Een onverwachte gast aan het ontbijt voor Mark Rutte

De Haagse StemmingVandaag overhandigt Tim Hoffman z’n kinderpardon-petitie aan de Tweede Kamer. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Een onverwachte gast aan het ontbijt voor Mark Rutte, D66’ers die je niet zomaar meer met elkaar aan de ontbijttafel krijgt en Jesse Klaver ziet pr-kansen nu onderhandelingen over het klimaatakkoord dreigen te mislukken.

BESCHUITJE ETEN: Menig man zal zich gevleid voelen als hij ’s avonds de uitnodiging van een vrouw krijgt om de volgende dag samen te ontbijten. Al zal Mark Rutte vooral op zijn hoede zijn, nu Theresa May vanochtend onverwacht langskomt in het Torentje. De Britse premier besloot gisteren om de vandaag geplande stemming over de Brexit-deal uit te stellen vanwege een gebrek aan draagvlak binnen het parlement. Ze gaat nu op roadshow door Europa om steun te vinden voor een aangepaste deal. “We gaan niet heronderhandelen”, reageerde de Europese Commissie meteen. VVD-minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vond dat je “een kop koffie niet kunt weigeren”, maar “gemakkelijk zal het niet worden”.

SCHEIDINGSREKENING: Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra trok gisteren in een Limburgs politiek café de vergelijking met twee scheidende partners. “Dit zeg ik niet om de bedrogen echtgenoot uit te hangen, maar ik vind het verschrikkelijk dat dit gebeurt”, zei hij, met de scheidingsrekening van de Algemene Rekenkamer voor zich. Die becijferde gisteren dat een ‘no-deal’ Nederland tot 2023 minstens 2,3 miljard extra zou kosten, indirecte kosten nog niet meegerekend. Als er wel een deal komt, valt de uitgavenstijging tot 2021 mee en zal vanaf dat jaar de Nederlanse bijdrage aan de EU met 1,25 miljard euro stijgen. Ook zijn bij bijvoorbeeld de douane ruim 900 extra fte nodig, vanwege herinvoering van harde grenzen met het VK.

PR-OFFENSIEF: Soms komen complimenten uit een onverwachte hoek. “Als er een regeringsleider is die de EU bij elkaar kan houden, is het Rutte”, zei Jesse Klaver gisteravond in Pauw over het bezoek van May (wellicht hopende op een #Rexit richting Brussel). De GroenLinks-leider was in de talkshow om te praten over de onderhandelingen over het klimaatakkoord die dreigen te mislukken. Zijn GL-collega Bart Snels slaagde er onlangs bijna in om de korting op de energierekening terug te draaien, maar de VVD lag dwars. Klaver verwijt de coalitieleiders in een pr-offensief op Facebook “hypocriete of populistische praatjes” en wil alsnog praten over terugdraaien van de afschaffing, in ruil voor zwaardere belasting voor de industrie.

KINDERPARDON: Over pr-offensieven gesproken. Tim Hofman zamelde een kwart miljoen handtekeningen in voor een nieuw kinderpardon. Vandaag worden ze aangeboden aan de Tweede Kamer in het bijzijn van Nemr, Dennis en Maksim, die een prominente rol spelen in zijn documentaire Terug naar je eige land. Daarin worden politici overvallen door de - toen - achtjarige Nemr, die hun op de man af vraagt waarom hij het land wordt uitgezet. “Niet zo netjes”, vond onder meer PvdA-leider Lodewijk Asscher die tactiek. Toevallig of niet, onlangs paste het presidium van de Tweede Kamer de opnamerichtlijnen aan. Zo mogen alleen geaccrediteerde journalisten nog vragen stellen aan politici.

KINDERWENS: Enkele weken terug vond deze kwestie tijdens het kindervragenuurtje het meeste bijval onder kinderen: waarom wordt op basisscholen zo weinig gesport, vroeg Fons aan Onderwijsminister Arie Slob. De CU-politicus antwoordde dat er minimumeisen zijn voor het aantal lesuren, maar dat de invulling daarvan aan scholen zelf is. De SP wil die eisen nu toch aanpassen en heeft een initiatiefwet voor minimaal drie gymuren per week ingediend. De Tweede Kamer praat er vandaag over. Lang niet alle scholen komen momenteel aan de wettelijk vastgelegde twee uren. Slob zei het probleem te zien, maar wil zich niet mengen in interne schoolaangelegenheden.

D66-FITTIES: Het gaat niet zo heel goed met D66 in de peilingen en ook Rob Jetten moet zijn draai als leider nog vinden. En bij partijen waar het niet lekker mee loopt, komt onvrede sneller naar buiten. Zoals bij Europarlementariër Matthijs van Miltenburg, hij wil graag nog een termijn door, maar kwam niet bij de top dertig op de kieslijst terecht. Hij trok zich gisteren terug met harde woorden over lijsttrekker Sophie in ’t Veld: “Het is betreurenswaardig dat de lijsttrekker niet in staat is om zich verbindend op te stellen en dat zij geen tegenspraak duldt.” Ondertussen bereidt het in 2016 plots verdwenen Kamerlid Wassila Hachchi een terugkeer bij D66 voor, ze rekent in een interview met HP/De Tijd af met Alexander Pechtold. Die zou “manipulatief” zijn en een “angstcultuur” voorstaan.

QUOTE VAN DE DAG

“Het is best een vreemd verschijnsel dat, ook bij ons, debatteerkunst wordt verward met politieke kwaliteit.”

Politiek columnist Tom-Jan Meeus verbaast zich over het afrekenen van politici op hun debatkunsten in plaats van op de inhoud van hun bijdrages.