Twee doden en meerdere gewonden bij schietpartij Straatsburg

Omstreeks 20.00 uur werd in de buurt van een kerstmarkt in het centrum van de Franse stad Straatsburg geschoten op omstanders. De dader is nog voortvluchtig.

De politie in Straatsburg heeft grote delen van het centrum afgegrendeld nadat een schutter het vuur opende om omstanders.
De politie in Straatsburg heeft grote delen van het centrum afgegrendeld nadat een schutter het vuur opende om omstanders. Foto Vincent Kessler/ Reuters

In het centrum van de Franse stad Straatsburg heeft een schutter dinsdagavond het vuur geopend in de buurt van een kerstmarkt. Voor zover bekend zijn twee mensen omgekomen en zijn elf mensen gewond geraakt. Zeven van hen verkeren in kritieke toestand. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De dader is nog voortvluchtig. Tientallen zwaarbewapende agenten zijn op zoek naar hem. Volgens Franse media heeft hij zich verschanst in een appartement. De schutter is al wel geïdentificeerd. Hij was bekend bij de politie vanwege zijn criminele activiteiten. De schutter zou tevens door de politie zijn aangemerkt als “veiligheidsrisico”, melden lokale autoriteiten aan persbureau Reuters. De Franse krant Le Figaro meldt dat het gaat om een 29-jarige man.

De lokale journalist Bruno Poussard schrijft op Twitter dat er omstreeks 20.00 uur meerdere keren werd geschoten in het centrum van Straatsburg.

Twitter avatar PoussardBruno Poussard Bruno La situation reste très confuse mais à 19h55, il y a eu plus d’une dizaine de #tirs dans ma petite rue en plein centre-ville de #Strasbourg. Deux ou trois d’abord, puis en rafales ensuite https://t.co/egihu6dgEr

‘Blijf binnen’

De schutter zou twee mensen hebben neergeschoten in de rue des Grandes-Arcades en daarna zijn gevlucht naar de Grand’Rue, waar meerdere schoten werden gehoord. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken roept inwoners van Straatsburg op om binnen te blijven en te schuilen vanwege een “serieus veiligheidsincident”. Restaurants en cafés hebben uit voorzorg hun deuren gesloten. Ook het Europees Parlement is afgesloten, niemand mag het gebouw verlaten.

Twitter avatar petervdalen Peter van Dalen Politie met getrokken pistolen hollen de straat door nabij Maison Rouge, Strasbourg shooting https://t.co/L2OAk3J0l8

De kerstmarkt in Straatsburg, vlak bij de Duitse grens, trekt jaarlijks miljoenen toeristen. Vanwege terroristische aanslagen in de afgelopen jaren was de markt streng beveiligd. Auto’s mochten niet in de buurt komen en bezoekers moesten hun tassen laten controleren.