DNA linkt Jos B. aan Nicky Verstappen. Hoe nu verder?

Rechtszaak Jos B. verschijnt woensdag voor het eerst voor de rechter als verdachte van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998.

Het monumentje voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide. Marcel van Hoorn
Het monumentje voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide. Marcel van Hoorn

Deze woensdag begint in Maastricht de rechtszaak tegen de 55-jarige Jos B., de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de toen 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Naast doodslag verdenkt justitie B. van vrijheidsberoving, een zedendelict en het bezit van kinderporno.

 1. Wat gebeurde er in 1998?

  Nicky Verstappen werd op 10 augustus 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Zuid-Limburg. Hij droeg alleen zijn onderbroek en een pyjamabroek, die binnenstebuiten zat. De 11-jarige jongen was mee op het zomerkamp dat werd georganiseerd door het jeugdwerk uit zijn dorp Heibloem. In de vroege ochtend van 8 augustus hoorden zijn tentgenoten hem voor het laatst. Ze verklaarden dat ze dachten dat Nicky naar de wc ging.

 2. Wat is de doodsoorzaak?

  De exacte doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Omdat het vakantie was, kostte het drie dagen voordat er sectie kon worden gedaan op het lichaam van Nicky. Toen kon er geen heldere doodsoorzaak meer worden aangewezen. De politie is tijdens het onderzoek lang uitgegaan van verstikking, maar heeft dat nooit hard kunnen maken. Het is ook onduidelijk of Nicky seksueel werd misbruikt.

 3. Waarom is Jos B. aangehouden?

  Op het lichaam van Nicky Verstappen zijn verschillende DNA-sporen aangetroffen, maar tot begin dit jaar is het nooit gelukt om dat DNA te herleiden. In februari werden 22.000 mannen uit Zuid-Limburg opgeroepen om wangslijm af te staan voor een DNA-verwantschapsonderzoek.

  B. gaf geen gehoor aan die oproep. Hij bleek in oktober 2017 naar het buitenland te zijn vertrokken, toen hij niet terugkeerde werd hij opgegeven als vermist. Het signalement van Jos B. werd internationaal verspreid, wat leidde tot zijn aanhouding op 27 augustus, toen hij hout stond te hakken in een natuurgebied nabij Barcelona. Ruim een week later werd hij uitgeleverd aan Nederland.

 4. Waarom heeft het twintig jaar geduurd voordat Jos B. werd verdacht?

  Uit politieonderzoek bleek dat B. in de nacht van 11 op 12 augustus 1998 in de buurt van de vindplek van Nicky was gesignaleerd. Hij verklaarde aan de marechaussee, die de plaats delict bewaakte, dat hij vanwege de warmte verkoeling zocht op de fiets. Hij moest nog post rondbrengen voor de scouting. Die verklaring werd geaccepteerd.

  B., onder meer actief als leider bij de scouting in Heerlen en medewerker bij een kinderopvang in Brunssum, was in 1985 verdachte van een zedenmisdrijf. Justitie seponeerde de zaak, waardoor die tijdens de politieonderzoeken in 1998 en daarna geen rol speelde.

  Aanvankelijk richtte het onderzoek zich vooral op leden van het Heibloemse jeugdwerk en bekende kindermisbruikers uit de omgeving. De match met Jos B. kwam er pas toen de sporen op Nicky door nieuwe technieken konden worden vergeleken met DNA dat op de spullen van B. was aangetroffen.

 5. Lees ook: Reportage in Heibloem: Zullen we ooit weten wat er met Nicky is gebeurd?
 6. Om wat voor DNA-spoor gaat het?

  Het DNA dat op het lichaam van Nicky is gevonden, is geen sperma of bloed, zegt Gerald Roethof, de advocaat van Jos B. Sperma en bloed worden gezien als ‘dadersporen’. In een rapport van het NFI staat volgens De Telegraaf dat de sporen niet met zekerheid verband houden met het eventuele misbruik van Nicky of zijn dood. Het is niet bekend wanneer de sporen op de kleding zijn terechtgekomen.

 7. Gaat Jos B. verklaren?

  Tot nu toe zegt Jos B. bij monde van zijn advocaat, Gerald Roethof, dat hij Nicky niet ontvoerd, niet misbruikt en niet gedood heeft. Over het DNA-spoor zegt Roethof: „Het is de belangrijkste link tussen hem en het jongetje Verstappen. Maar trekt justitie de juiste conclusies?”

  Justitie en de advocaat verwachten dat Jos B. woensdag aanwezig zal zijn. Tijdens de zitting zal worden gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning. Inhoudelijk wordt de zaak in 2019 behandeld, nadat Jos B. psychisch is onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

 8. Lees ook Interview met Gerald Roethof, de advocaat van Jos B.