Recensie

Recensie Muziek

De immer spinnende motor van Bruut!

Branie en pit. Dat bracht het viertal Bruut!, een in 2012 debuterend bandje rondom saxofonist Maarten Hogenhuis, dat afrekende met ‘oudemannetjesjazz’ en inzette op vintage-hip met een randje. Van surfy jazz, warmbloedige boogaloo tot aan de Hammond hangende grooves die eenmaal op stoom gierend door de bocht ging met bijbehorende rookwolken. En ook op latere albums werd goed geluisterd naar souljazz uit de jaren zeventig, dansbaar en losjes op een immer ritmisch spinnende motor.

Op het inmiddels vijfde album V is dat recept stevig op herhaling. De onbevangenheid is er af, het speelplezier zeker niet. V is volvet en tintelend strijdlustig. Bruut! weet inmiddels wat het moet doen om in razend tempo de temperatuur te doen stijgen. Daartussen valt dan juist een ingetogen stuk met filmische allure als ‘Bud’ op, waarin de saxofoon ver draagt op aanzwengelende orgelakkoorden.

Start tournee 12/12, zie: bruutmusic.com