Belgische studentenclub heft zich op na dodelijke ontgroening

Tijdens een ontgroeningsritueel bij de Leuvense studentenvereniging Reuzegom overleed een aspirantlid na het drinken van een fles vissaus.

De historische bibliotheek van de universiteit KU Leuven. De studentenvereniging Reuzegom was niet verbonden aan deze universiteit.
De historische bibliotheek van de universiteit KU Leuven. De studentenvereniging Reuzegom was niet verbonden aan deze universiteit. Foto iStock

De Belgische studentenvereniging Reuzegom uit Leuven heeft dinsdag zichzelf opgeheven na de dood van een aspirantlid. Dat meldt de Vlaamse tv-zender VTM Nieuws.

De studentenclub kwam in opspraak nadat een ontgroeningsritueel totaal uit de hand was gelopen. De drie studenten van de KU Leuven die meededen met de ontgroening werden vorige week dinsdag en woensdag urenlang naakt in een bos gezet in de omgeving van Antwerpen. Ze kregen koud water over hen heen en moesten een enorme hoeveelheid vissaus drinken.

Alle aspirantleden raakten onwel, maar bij een 20-jarige student uit Edegem werd het hem fataal. Hij kreeg door de verhoogde zoutconcentratie in zijn bloed een hartstilstand en raakte in coma. Afgelopen vrijdag overleed de student in een ziekenhuis. Door een grote hoeveelheid zout in het bloed houdt het lichaam veel vocht vast en kunnen hersenen opzwellen en organen uitvallen.

Rector dreigde met sancties

Na het dodelijke incident trok de koepel van Vlaamse jongensverenigingen de erkenning van Reuzegom “met onmiddelijke ingang” in. Reuzegom, een studentenclub van Antwerpse studenten die aan de KU Leuven studeren, was niet verbonden aan de universiteit. De vereniging weigerde de afgelopen jaren om het ‘doopcharter’ te tekenen over regels tijdens ontgroeningen.

Afgelopen maandag dreigde Luc Sels, de rector van KU Leuven, met sancties tegen studentenverenigingen die het aangescherpte doopcharter niet willen ondertekenen.

Reuzegom kwam al eerder in opspraak. Tijdens een ontgroening moesten studenten een biggetje dood schieten en een konijn slachten. De studentenclub staat bekend als zeer elitair. In de afgelopen 72 jaar waren meerdere topnotarissen, advocaten en zakenlui lid van de vereniging, schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.