WK Hockey

Nederland zet Pakistan eenvoudig aan de kant in laatste groepswedstrijd: 5-1

Foto Dibyangshu Sarkar/AFP

De Nederlandse hockeyers hebben zich bij het WK in India goed hersteld van de nederlaag tegen Duitsland (1-4). De laatste groepswedstrijd tegen Pakistan in Bhubaneswar leverde een ruime overwinning op: 5-1. Voor Nederland scoorden Thierry Brinkman, Valentin Verga, Bob de Voogd, Jorrit Croon en Mink van der Weerden.

De ploeg van bondscoach Max Caldas eindigde in de groep achter Duitsland als tweede. Ook nummer drie Pakistan mag verder in het toernooi.

Nederland speelt in de tussenronde van het WK dinsdag tegen Canada, de nummer elf van de wereldranglijst. Voor Oranje mag dat duel geen al te grote problemen opleveren. Daarna wacht het gevaarlijke India, dat als gastland tot dusver opvallend goed presteert.

Nederland wist voor het begin van het afsluitende groepsduel al dat de eindzege er in poule D niet meer inzat. Duitsland had namelijk ook de derde wedstrijd gewonnen (5-3 tegen het uitgeschakelde Maleisië) en was daarmee zeker van directe plaatsing voor de kwartfinales. Voor Nederland stond tegen Pakistan alleen de tweede plaats nog op het spel. Niet onbelangrijk, want de nummer drie van de groep zou in de tussenronde worden gekoppeld aan het sterke België.

Na de ontnuchterende nederlaag tegen Duitsland (1-4), vorige week, was er in het Nederlandse kamp van paniek geen sprake. „Er is niks aan de hand, de statistieken waren in ons voordeel, we waren alleen niet scherp in de uitvoering”, was één van de conclusies van Caldas. Een goede wedstrijd tegen Pakistan was niettemin nodig om het geslonken vertrouwen bij Nederland weer wat op te vijzelen.

Nederland startte sterk, maar na de openingstreffer van Brinkman uit een fraai opgezette aanval werd het spel van Nederland slordig. Pakistan dwong een serie strafcorners af waaruit Umar Bhutta tot scoren kwam (1-1). Dankzij Verga, na goed werk van Seve van Ass, ging Nederland alsnog met een voorsprong de rust in (2-1). Na de pauze speelde Nederland bij vlagen als een medaillekandidaat. De Voogd, Croon en Van der Weerden drukten het technische en fysieke overwicht in de eindstand uit: 5-1. (ANP)