Wielrennen

Rotterdam stelt zich kandidaat voor start van Tour de France

Rotterdam wil de Tour de France opnieuw naar de stad halen. De gemeente heeft zich bij organisator ASO gemeld voor de proloog in 2023, 2024 of 2025. Rotterdam was in 2010 de startplaats van de Tour. Bijna één miljoen mensen bezochten de stad toen. „Onze stad is bij uitstek geschikt voor dit soort grote internationale evenementen”, zegt Sven de Langen, wethouder sport van Rotterdam. „We willen dit niet alleen doen. We zoeken samenwerking met andere grote steden en met de gebieden om ons heen. We willen dat deze evenementen van heel Nederland worden.” Met het oog op die samenwerking is de gemeente Rotterdam het project ‘Rotterdam Demarreert’ begonnen. Komend jaar start de Ronde van Frankrijk in Brussel, als eerbetoon aan de Belgische wielericoon Eddy Merckx, die in 1969 zijn eerste Tour won. (ANP)