Wat bezielde freestylend voetbalcommentator Frank Kramer?

De 71-jarige commentator hield zaterdagnacht een 90 minuten durend betoog over alles behalve de wedstrijd op tv. ‘Dit was de apotheose waar ik jarenlang naartoe werkte.’

Frank Kramer tijdens een training met oud-spelers van zijn voormalige club FC Volendam.
Frank Kramer tijdens een training met oud-spelers van zijn voormalige club FC Volendam. Foto Leo Vogelzang

Ineens wist iedereen zondag weer wie Frank Kramer is. De enkele voetbalfanaat die om 02.00 uur ‘s nachts voor een Amerikaanse voetbalwedstrijd op Eurosport inschakelde, werd getrakteerd op een een negentig minuten durende levensbeschouwing van de 71-jarige voetbalcommentator - die erin slaagde met geen woord over de wedstrijd te spreken. Wel waren er gedichten, anekdotes over zijn leven als profvoetballer en liedjes van Frank Sinatra.

Het opmerkelijke commentaar haalde zondag de landelijke pers, waarop Eurosport excuses aanbood. Het lijkt Kramer maandag weinig te doen. “Het grootste compliment dat ik kreeg: normaal gesproken zitten mensen op dat tijdstip porno te kijken, maar nu keken ze naar mijn wedstrijd.”

Mensen dachten dat u gedronken had. Wat gebeurde er zaterdagnacht?
“Ik heb nog nooit in mijn leven een druppel alcohol gedronken. Nee, dit was de apotheose van iets waar ik al jaren mee bezig was. Het was nog knap moeilijk hoor, om negentig minuten aan het woord te zijn zonder iets over de wedstrijd te zeggen. Ik had het allemaal goed voorbereid, een lijstje gemaakt van tien punten waar ik het in elk geval over wilde hebben. Zo had ik bijvoorbeeld de gedichten uitgedraaid van Willem Wilmink en Kees Buddingh’ - die ken ik natuurlijk niet uit mijn hoofd. Verder was het vooral improviseren.”

Waarom deed u dit?
“Ik merkte de afgelopen jaren dat ik steeds minder werk en ook andere wedstrijden kreeg. Zat ik daar een wedstrijd van FC Alblasserdam 8 te verslaan. Dat is op zich niet erg - ik doe het met plezier - maar na een tijdje merk je dat je steeds minder kijkers krijgt. Dat knaagde al 12,5 jaar - en daarom ben ik hier maar mee begonnen.”

Waarmee precies begonnen?
“Nou, ik heb bijvoorbeeld al jaren een beleggersrubriekje in de eerste helft van mijn wedstrijden. Dan bespreek ik investeringen die ik doe (als de kijkers dát eens hadden opgevolgd!) en daar zei tot mijn verbazing niemand wat van. Mijn collega’s niet, mijn chefs niet, dus ik maakte het steeds bonter. Maar telkens hoorde ik er niets van terug, alsof het niemand wat uitmaakte.”

Wat was het ergste?
“Dat het zo sneaky is gegaan. Eurosport had me al jaren geleden kunnen zeggen dat ze me niet meer wilden hebben, maar dat deden ze niet. Tijdens die late wedstrijden keek er toch niemand en zat ik er eigenlijk alleen voor mezelf. Het is niet dat ik eronder gebukt ging, maar het stak al die jaren. Het leek me daarom wel leuk om de laatste wedstrijd maar helemaal zelf in te vullen.”

Dus u wachtte tot de laatste wedstrijd…
“Ik had natuurlijk al in de wandelgangen bij Eurosport gehoord dat ze met Amerikaans voetbal gingen stoppen. Toen ze me een week voor de MLS-finale vertelden dat ze mij niet meer nodig hadden heb ik gezegd wat me dwarszat, maar me nog wel ingehouden. Straks mocht ik die laatste wedstrijd niet meer doen.”

Want u had dit natuurlijk al lang in de planning?
“Absoluut.”

Zondag was Kramer ineens landelijk nieuws: Gedichten, anekdotes en Sinatra - maar geen voetbalcommentaar

Eurosport: commentatoren wisten dat voetbal zou stoppen

Een week na het plotselinge ‘ontslag’ van Philip Freriks als columnist van het VPRO-radioprogramma OVT dient zich de vraag aan of ook Frank Kramer op een dergelijke manier is ontslagen.

Eurosport laat maandag in een reactie weten dat alle voetbalcommentatoren begin dit jaar is verteld dat er vanaf 2019 geen Amerikaans voetbal meer uitgezonden wordt. Ook Kramer zou in een persoonlijk gesprek zijn gezegd dat hij met het wegvallen van de MLS-rechten niet langer als commentator kon werken. “Frank wist dit”, aldus een woordvoerder. Inmiddels kunnen ze bij de sportzender voorzichtig lachen om de actie van Kramer:

“(…) Hoewel we de humor van zijn stunt wel inzien is dit niet wat we als sportzender de kijkers van Eurosport en specifiek de fans van MLS willen bieden. We wensen Frank veel succes met zijn verdere carrière als commentator/zanger/dichter/beursanalist.”

Aan de telefoon klinkt Kramer opgewekt. Na een dag vol media-aandacht schuift hij maandagavond aan bij het Veronica-programma Voetbal Inside om zijn solo-actie nog eenmaal toe te lichten. Of de cultcommentator daarna ooit nog op tv te horen zal zijn? “In al die jaren heb ik niet één aanbieding gehad van een andere zender, dus het lijkt me sterk dat dat nu wel zo is. Het is mooi zo, ik kan vredig sterven.”

Slechts een enkeling heeft de laatste wedstrijd van Kramer daadwerkelijk live meegemaakt. Volgens de Stichting Kijkonderzoek lag het aantal kijkers dusdanig laag dat het niet gemeten kon worden. Op Twitter hield een verwonderde kijker bij wat er gezegd werd, lees hier een anekdotisch verslag.