Analyse

‘Trump werkte mee aan wetsschending’

Positie President VS Beschuldigingen van het Openbaar Ministerie verhogen de druk op Trump.

Speciaal aanklager Robert Mueller verlaat een bijeenkomst met leden van de Senaatscommissie voor justitie in 2017.
Speciaal aanklager Robert Mueller verlaat een bijeenkomst met leden van de Senaatscommissie voor justitie in 2017. Foto Alex Wong/Getty Images

Het is soms lastig om tussen alle scandaleuze berichten over Donald Trump vast te stellen wanneer we met een betekenisvol moment te maken hebben. Vrijdag was zo’n moment.

De president van de Verenigde Staten heeft geholpen met illegale activiteiten om de verkiezingen te beïnvloeden (het afkopen van twee vrouwen die affaires met Trump hadden), en liet zijn bedrijf daarvoor betalen. Hij bemoeide zich ook met een zakelijk project waarvoor de hulp van de Russische regering nodig was, terwijl hij kandidaat was voor verkiezingen die Moskou poogde te beïnvloeden.

Deze beschuldigingen komen niet van onderzoeksjournalisten of anonieme bronnen maar van magistraten, die de weerslag van hun onderzoek aan de rechtbank hebben voorgelegd. Speciaal aanklager Robert Mueller en officier van justitie Robert Khuzami dienden vrijdag hun memoranda in voor het vonnis dat de rechtbank in New York komende woensdag zal wijzen tegen Michael Cohen, voormalig advocaat van Trump en jarenlang vicepresident van The Trump Organization.

Hoe bijzonder Cohens handelwijze destijds ook was – hij hoort niet voor niets 42 maanden cel en 500.000 dollar boete tegen zich eisen – het belang van de documenten schuilt vooral in de stelligheid waarmee de magistraten Trumps betrokkenheid karakteriseren. In deze documenten gaat hij schuil achter ‘Individu Een’, soms droogjes aangevuld met „die toen president van de Verenigde Staten was geworden”.

Mueller schrijft: „Het feit dat Cohen is blijven werken aan het project en het bleef bespreken met Individu Een terwijl de campagne al een tijd gaande was, was van groot belang voor het onderzoek van het Congres en van de speciaal aanklager, vooral omdat het gebeurde in een tijd dat de Russische regering gestaag moeite deed om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.”

Khuzami schrijft: „Cohens opdracht voor twee overtredingen van de wetgeving voor campagnefinanciering aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2016, geven een opdoffer aan een van de kerndoelen van federale wetten voor de financiering van campagnes: transparantie.” De aanklager stelt vast dat Cohen dit deed in overleg met en op aanwijzing van presidentskandidaat Trump.

Drie weken geleden heeft Trump schriftelijk geantwoord op vragen van Mueller. De huidige advocaat van de president, Rudy Giuliani, zei later tegen The New York Times dat de antwoorden van de president overeenkomen met Cohens verklaring. Mueller stelt in zijn memorandum vast dat Cohens verklaringen „geloofwaardig zijn en consistent met ander bewijsmateriaal dat is verkregen in het onderzoek van de speciaal aanklager”.

Trump die tijdens zijn verkiezingscampagne zei dat hij geen zakelijke banden met Rusland had, moet dus nu in een juridisch bindend document hebben toegegeven dat hij wel degelijk zaken deed in Rusland, ook al is de Trump Tower in Moskou nooit gebouwd. Intussen heeft de president gezegd dat het helemaal niet gek is dat hij bouwprojecten bleef ontwikkelen tijdens de verkiezingscampagne. „Dat was mijn beroep.”

In de kranten stonden dit weekend koppen als ‘Dit is het begin van het einde voor Trump’. Trump zag het op Twitter anders: „Dit pleit de president geheel en al vrij. Dank u wel!”

De waarheid is dat niemand buiten het kantoor van de speciaal aanklager weet wanneer Mueller klaar is met zijn onderzoek. Het feit dat Trump zijn antwoorden heeft ingediend, en dat Cohen en oud-nationaal veiligheidsadviseur Mike Flynn deze maand hun vonnis horen, suggereert dat Mueller aan het afronden is.

Soms lijkt Mueller een zijpad te bewandelen. De ene keer gaat het vooral over financiële malversaties (zoals bij oud-campagneleider Paul Manafort), soms over Russische connecties, soms over belemmering van de rechtsgang. Het zijn allemaal wegen naar hetzelfde doel, volgens Elie Honig, voormalig officier van justitie in New York, „Voor zover ik kan zien, blijft Mueller strak op koers en zoekt hij de verbanden tussen de Trump-campagne en het Kremlin”, zegt Honig. „Mueller is een methodisch werkend man. Hij bouwt zijn zaak gestaag op, steen voor steen. ”