Tiener krijgt 25 jaar cel voor dubbele moord Rotterdam

Rolly P. (19) leegde zijn kalasjnikov op een geparkeerde Seat. De twee inzittenden kwamen om het leven. Medeverdachte Yassine B. (18) moet twintig jaar de cel in.

Sporenonderzoek in de buurt van de plaats van de moord.
Sporenonderzoek in de buurt van de plaats van de moord. Foto Frank de Roo/ANP

De 19-jarige Rolly P. moet 25 jaar de gevangenis in voor het plegen van een dubbele moord in de Rotterdamse wijk Beverwaard, eind vorig jaar. Dat heeft de rechtbank in de havenstad maandag bepaald. Medeverdachte Yassine B. (18) kreeg twintig jaar celstraf.

P. heeft bekend dat hij degene was die op 20 december 2017 met een kalasjnikov het vuur opende op een Seat, die geparkeerd stond aan een straat middenin de woonwijk. De twee inzittenden van de auto, Gilbert Henriëtta (26) en Lindomar Elizabeth (25), kwamen daarbij om het leven. De gestolen Audi A4 waarin P. zat toen hij de fatale schoten loste, werd door B. bestuurd. Ten tijde van de dubbele liquidatie waren de jongens respectievelijk achttien en zeventien jaar oud.

Volgens de rechters staat vast dat P. en B. de moorden op bestelling gepleegd hebben. Henriëtta was het doelwit, Elizabeth kwam om het leven omdat hij toevallig ook in de Seat zat. “Het is onvoorstelbaar dat ze de dood van Elizabeth op de koop toe hebben genomen”, zei de rechtbank volgens het AD. P. schoot het magazijn van zijn geweer volledig leeg op de auto van de slachtoffers.

Kerstdiner op school

P. en B. werden allebei veroordeeld voor moord. De rechtbank rekent hen hun koelbloedigheid zwaar aan. Op het moment van de moord was het druk op straat. Er liepen ouders en kinderen die naar een kerstdiner op school waren geweest. Bij P. is de kans op herhaling groot, concludeerden onderzoekers. Vanwege de ernst van de zaak is B. niet als jongere, maar als volwassene berecht.

De straffen van P. en B. vielen lager uit dan de eisen die het OM vorige maand tegen hen had uitgesproken: respectievelijk 30 en 25 jaar gevangenisstraf. De rechters trokken daar vijf jaar vanaf omdat ze er rekening mee hielden dat de verdachten nog erg jong en beïnvloedbaar waren. Ze konden zich, in het geval van P. mede door zijn beperkte verstandelijke vermogens, makkelijk voor het karretje van de opdrachtgevers laten spannen. De jongens zijn wel volledig toerekeningsvatbaar.

Over wie er opdracht heeft gegeven voor de moordaanslag, hebben P. en B. niets gezegd. De reden is ook niet geheel duidelijk. Een getuige heeft beweerd dat er op de achtergrond een conflict in de drugswereld speelde, maar dat is niet vast komen te staan. Het geld dat P. en B. voor de liquidatie hebben gekregen, 15.000 euro per persoon, moeten ze afstaan aan de staat.

Geestelijke leeftijd van elf

Een derde verdachte, die ook in het moordvoertuig zat tijdens de schietpartij, kreeg maandag twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Ook hij werd schuldig bevonden aan moord. Hij was zeventien op het moment van de liquidatie, maar heeft volgens onderzoekers een geestelijke leeftijd van elf jaar. Daarom werd hij niet net als B. berecht volgens het volwassenenstrafrecht.

Weer een andere jongen, die in december vorig jaar nog maar vijftien was, werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de moorden. Hij zou de hoofdverdachten van hun kalasjnikov hebben voorzien, maar daar is volgens de rechtbank geen bewijs voor.