Rus schuldig bevonden aan moord op 78 vrouwen

De man vroeg vrouwen mee uit. Als zij instemden, vermoordde hij hen om zo de ‘Siberische steden te zuiveren van immorele vrouwen’.

Seriemoordenaar Michail Popkov in een kooi tijdens de rechtszaak in Irkoetsk maandag.
Seriemoordenaar Michail Popkov in een kooi tijdens de rechtszaak in Irkoetsk maandag. Foto Anton Klimov/AFP

Een rechtbank in Siberië heeft de Rus Michail Popkov maandag tot levenslang veroordeeld voor de moord op 55 vrouwen en één mannelijke politieagent. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Samen met de 22 moorden waar Popkov al voor vastzat, brengt dit zijn totaal aantal slachtoffers op 78.

De 54-jarige Popkov, die in 2012 werd gearresteerd en drie jaar later veroordeeld, vermoordde zijn slachtoffers met bijlen en hamers, zo zei hij zelf tegen de Russische nieuwssite Meduza. Hij nodigde de vrouwen uit in zijn auto en vroeg hen mee voor een drankje. Als ze daarop ingingen, vermoordde hij ze, om zo de stad “te zuiveren van immorele vrouwen”.

Zijn slachtoffers waren vaak - maar niet uitsluitend - prostituees. Hij verkrachtte elf van hen en dumpte de lichamen van zijn slachtoffers in bossen, op begraafplaatsen of langs de kant van de weg. Popkov werd geïdentificeerd na een DNA-analyse van 230.000 inwoners van Angarsk, de stad in het oosten van Siberië waar hij woonde.

Weerwolf

Popkov - zelf politieagent - hielp enkele malen met het onderzoek naar zijn eigen moorden om zo verdenkingen te voorkomen. De aanklager die zich inzette voor zijn vervolging gaf Popkov de bijnaam “de Weerwolf”, vanwege zijn beestachtige innerlijk, maar charmante voorkomen en vermogen om overdag als nette politieagent over te komen.

Popkov werd toerekeningsvatbaar bevonden, maar zou volgens de aanklager “een pathologische drang tot moorden” hebben. Hij pleegde de moorden tussen 1992 en 2007, voornamelijk in de stad Angarsk.

Moordlustigste Rus

Popkov is de seriemoordenaar die het meeste slachtoffers maakte in de recente geschiedenis van Rusland. Andere beruchte seriemoordenaars waren Andrej Ttsjikatilo en Aleksandr Pittsjoesjkin. In 1994 veroordeelde de rechter Ttsjikatilo tot de doodstraf voor de moord op 53 tieners en kinderen. In 2007 werd Pittsjoesjkin schuldig bevonden aan 48 moorden in Moskou.

Op andere plekken in de wereld hebben seriemoordenaars geleefd die nog meer slachtoffers maakten. De Colombiaanse straatverkoper Luis Alfredo Garavito werd in 2000 veroordeeld tot 835 jaar gevangenisstraf voor de moord op 189 jonge jongens.

Twintig jaar eerder werd in buurland Ecuador de man Pedro Alonso Lopez Monsalve gearresteerd. Hij bekende ruim driehonderd kinderen te hebben gewurgd in Ecuador, Colombia en Peru. Na zestien jaar gevangenisstraf in Ecuador - de maximumstraf daar - werd “het Monster van de Andes” uitgeleverd aan Colombia, waar hij een tijd in een psychiatrisch ziekenhuis werd behandeld, alvorens vrijgelaten te worden.