Rekenkamer: Brexit zonder deal kost Nederland 2,3 miljard euro

De Nederlandse bijdrage aan de EU zou stijgen. Daarnaast zouden instellingen als de Douane geld nodig hebben om in te spelen op de gevolgen van de no-deal-Brexit.

Een douanier op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.
Een douanier op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert/ANP

Als het Britse parlement de Brexitdeal van premier May dinsdag wegstemt en geen nieuw akkoord wordt bereikt, kost dat Nederland tot 2023 ongeveer 2,3 miljard euro. Dat zegt de Algemene Rekenkamer in een maandag verschenen rapport.

Het totaalbedrag valt uiteen in twee delen. 1,6 miljard euro zou Nederland al in 2019 en 2020 moeten betalen ter compensatie voor de wegvallende Britse bijdrage aan de EU. Daarnaast moet het kabinet van 2018 tot en met 2023 700 miljoen euro uittrekken voor instellingen die gevolgen van een zogenoemde no-deal-Brexit ondervinden, zoals de Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Mogelijk valt een no-deal-Brexit nog duurder uit voor Nederland. Op de zogenoemde indirecte kosten is namelijk nog geen zicht, schrijft de Rekenkamer. Het gaat dan bijvoorbeeld om de invloed van de invoerrechten die de overheid kan innen. Ook is onduidelijk in welke mate de overheid belastinginkomsten mis zal lopen als bedrijven economische schade ondervinden van het Britse vertrek uit de EU.

Douane niet op tijd klaar

Als Londen en Brussel er wel in slagen de Britse uittreding ordelijk te laten verlopen, zal de Brexit volgens de Rekenkamer de komende twee jaar niet veel veranderingen opleveren. Daarna stijg het bedrag wat Nederland aan de EU moet afdragen: in 2021 met 1,25 miljard euro, en vanaf 2026 met circa 2,5 à 3 miljard per jaar. De stijging voor 2021 zou een half miljard lager uitvallen als er wél een Brexitdeal komt.

Op weg naar de stemming in het parlement liep May vorige week al tegen een nederlaag aan. Lees ook: Twijfelend Lagerhuis schuwt trucs niet

De Rekenkamer merkt verder op dat de Douane niet op tijd klaar kan zijn voor een Brexit zonder harde afspraken vooraf op 29 maart 2019. Tegen die tijd heeft de Douane naar verwachting driehonderd nieuwe voltijdsbanen gecreëerd. Om al het extra werk dat een no-deal-Brexit met zich meebrengt op te vangen, zijn 928 extra fte’s nodig.

Dinsdag velt het Britse Lagerhuis zijn oordeel over Mays Brexitovereenkomst met de EU. Het is een cruciaal moment: als de parlementariërs niet akkoord gaan - en die kans is groot - dan komt Mays premierschap in groot gevaar. Ook wordt de kans op een Brexit zonder deal dan aanzienlijk groter.