OM: verdachte ‘insulinemoordzaken’ maakte minstens tien slachtoffers

De voormalige verpleger zou zonder reden insuline hebben ingespoten bij ouderen, in zes gevallen met dodelijke afloop.

Tijdens het onderzoek zijn verschillende graven heropend.
Tijdens het onderzoek zijn verschillende graven heropend. Foto Arie Kievit

De voormalige verpleger Rahiied A. wordt vervolgd voor minstens tien moorden of pogingen tot moord. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit maandagochtend bekendgemaakt. De verpleger zou zijn slachtoffers, bewoners van verpleeghuizen, zonder reden insuline hebben gegeven. In zes gevallen liep dit dodelijk af.

Mogelijk komen er nog aanklachten bij, twee zaken worden nog onderzocht. In totaal waren er vijftien verdachte gevallen, in drie zaken kon justitie niet genoeg bewijs vinden voor A.’s betrokkenheid. De man wordt ook vervolgd voor diefstallen in verzorgingstehuizen en voor valsheid in geschrifte.

Lees ook: De verpleegkundige had gestolen, maar mocht toch weer de zorg in

Zes overleden

De zaak kwam aan het licht toen een bewoonster van een verpleeghuis in Puttershoek onwel werd omdat haar een dosis insuline was toegediend. Toen bleek dat hier geen medische noodzaak voor was, deed het verpleeghuis aangifte tegen A. Hierdoor kwamen nog meer verdachte zaken naar buiten, zowel in Puttershoek als in andere instellingen waar A. had gewerkt.

In totaal zijn er dus vijftien verdachte incidenten. In februari bekende A. dat hij tweemaal opzettelijk onnodig insuline had toegediend en één keer per ongeluk. Volgens de advocaat van de ex-verpleger zat zijn cliënt in een lastige emotionele situatie en is hij door de media onterecht neergezet als een “monster en insulinekiller”.