Portugal lost laatste lening bij IMF af

Het IMF verstrekte in 2011 26 miljard euro aan Portugal. Het land moet nog wel andere leningen aan de Europese Unie aflossen.

De Portugese minister va Financiën Mario Centeno (rechts).
De Portugese minister va Financiën Mario Centeno (rechts). Foto Joao Relvas/EPA

Portugal heeft maandag het laatste deel van een schuld bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terugbetaald. Dat heeft de Portugese minister van Financiën Mário Centeno gezegd, meldt persbureau Reuters. Het land loste 4,7 miljard euro af, waarmee de in 2011 verstrekte lening van 26 miljard euro geschiedenis is.

De aflossing van de IMF-schuld stond eigenlijk pas gepland voor 2024. Door vroeger met het geld over de brug te komen, bespaart Portugal 1,16 miljard euro aan rente die het anders had moeten betalen. De Portugese regering had drie jaar geleden aangekondigd de uitstaande schulden sneller te willen aflossen.

Met de vervroegde aflossing is Lissabon nog niet helemaal af van de leningen die het land kreeg tijdens de eurocrisis. Behalve de IMF-schuld heeft Portugal nog schulden ter waarde van 52 miljard euro uitstaan bij Europese instanties. De helft daarvan is verstrekt door de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit (EFSF), de andere helft door het Europees Financieel Stabilisatiemechanisme (EFSM).