Ook Chili trekt zich terug uit Marrakesh-pact

Chili is het twaalfde land dat zich niet wil binden. De keuze past in de politiek van de conservatieve president Sebastián Piñera.

President Piñera tijdens een toespraak in Buenos Aires.
President Piñera tijdens een toespraak in Buenos Aires. Foto Alejandro Pagni/AFP

Chili zal het veelbesproken VN-migratiepact maandag niet ondertekenen. De regering heeft zondagnacht bekendgemaakt zich terug te trekken, meldt persbureau AFP. Volgens de Chileense regering moeten “landen zelf kunnen bepalen op welke voorwaarden ze mensen toelaten”. Chili is het twaalfde land dat zich niet wil committeren.

Volgens de onderminister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Ubilla sluit het akkoord niet aan op de migratiepolitiek in Chili. “Ons standpunt is duidelijk. We hebben gezegd dat migratie geen mensenrecht is”, zegt hij in een interview met de Chileense krant El Mercurio. In het pact staat overigens niets over migratie als mensenrecht. Hierin staat enkel dat vluchtelingen en migranten ook aanspraak maken op de universele mensenrechten - wat nu ook het geval is.

De conservatieve president Sebastián Piñera staat bekend om zijn anti-migratiepolitiek. Bij zijn aantreden beloofde hij “orde te scheppen” op het gebied van migratie in zijn land. In de afgelopen jaren zijn ruim 300.000 vluchtelingen van Haïti en Venezuela naar Chili getrokken.

Lees ook: De acht heikele punten van het migratiepact

‘Aanspreken op verantwoordelijkheden’

Maandag komen 159 van de 193 VN-landen samen om het veelbesproken migratiepact te tekenen. Het pact, dat juridisch niet bindend is, moet internationale samenwerking op het gebied van migratie verbeteren. Volgens een analyse van staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) moeten de afspraken het makkelijker maken om “staten aan te spreken die hun verantwoordelijkheden op het gebied van migratie niet of te weinig nemen”.

In totaal hebben twaalf VN-lidstaten zich teruggetrokken uit het akkoord. Naast Chili weigeren de VS, Hongarije, Oostenrijk, Australië, Polen, Israël, Tsjechië, Bulgarije, Zwitserland, Italië en Estland zich te committeren. In België, dat wel tekent, leidde het pact tot een politieke crisis.

Het grootste kritiekpunt is de angst dat het pact toch als bindend beschouwd zal worden. Ook in Nederland lopen de meningen uiteen. De PVV en het Forum voor Democratie (FvD) hebben zich fel uitgesproken tegen het akkoord.