Meerderheid VN-lidstaten neemt Marrakesh-migratiepact aan

Het verdrag kwam de afgelopen weken in opspraak, omdat vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum de angst bestond dat het juridisch bindend zou zijn.

Het conferentiecentrum in Marrakesh waar het verdrag maandag is ondertekend.
Het conferentiecentrum in Marrakesh waar het verdrag maandag is ondertekend. Foto Abderrahmane Mokhtari/Reuters

Een meerderheid van de VN-lidstaten heeft maandag in de Marokkaanse stad Marrakesh het Global Compact for Migration - kortweg het Marrakesh-pact - aangenomen. Dat heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

In het niet-bindende pact leggen de VN-staten vast hoe ze in de toekomst met wereldwijde migratie willen omgaan. Het pact moet helpen bij het terugdringen van illegale migratie, bij de integratie van immigranten en bij het laten terugkeren van migranten naar hun thuisland.

Niet duidelijk is hoeveel landen het pact steunen. Er was geen officiële stemming op de VN-conferentie in Marrakesh waar het maandag werd bekrachtigd. Duidelijk is wel dat er meer dan 150 landen vertegenwoordigd zijn op de vergadering. Dat zijn er nog altijd minder dan de 193 die in juli de onderhandelingen over de inhoud van het verdrag afrondden. Alleen de Verenigde Staten ontbraken toen.

Lees ook: De acht heikele punten van het migratiepact

In opspraak

De afgelopen maanden raakte het Marrakesh-pact op veel plaatsen in opspraak. Vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum werd gevreesd dat het pact, hoewel dat niet de bedoeling is, toch juridische consequenties kan hebben. Verschillende landen besloten toch niet mee te doen, waaronder Australië, Oostenrijk, Bulgarije, Polen, Hongarije, Tsjechië, Israël en Chili. België belandde door geruzie over ‘Marrakesh’ in een regeringscrisis, maar steunde het pact maandag wel.

In Nederland betoogde FvD-leider Thierry Baudet dat het pact “een open uitnodiging is voor heel Afrika”. Hij kreeg bijval van de PVV, maar dat leidde er niet toe dat de regering zich terugtrok uit het verdrag. De meeste partijen verwierpen Baudets kritiek en bleven een voorstander van het pact, of wilden niet dat Nederland zich er als een van de weinige landen aan onttrok. Nederland voegde uiteindelijk nog wel een aanvullende stemverklaring toe, die nog eens benadrukte dat het pact niet juridisch bindend mag zijn.