Opinie

Lezer Schrijft: houd de lokale politiek in de gaten


De lokale democratie heeft kritische verslaggevers hard nodig, schreven burgemeester Aboutaleb en twee Rotterdamse oud-politici in een opiniestuk na het overlijden van stadsverslaggever Mark Hoogstad. Een lezeres is het van harte met hen eens: het gaat niet goed met de lokale politieke verslaggeving.

Hoewel ik Mark Hoogstad niet kende, heb ik een paar van de In Memoriams bewaard in mijn map, met de titel ‘Henk’. Henk was mijn man. Hij was verslaggever. Hij had zich van de afdeling kortjes opgewerkt tot gerespecteerd libero op de stadsredactie van BN/DeStem en is in 2000 op slechts 54-jarige leeftijd aan kanker overleden.

Verslaggevers zoals hij worden niet meer gebakken en ik herkende in de verhalen over Hoogstad een Henk. Zo’n man die aan de bar gaat zitten, in het rond vraagt of er nog nieuws is, en dan komen ze hem het nieuws met bakken vol brengen. Zo’n verslaggever die precies weet hoe de hazen lopen, en wat hij nog even onder de pet (in Henks geval een hoed) moet houden en wat niet. Zo’n verslaggever met zijn eigen belangrijke en autonome plaats en rol in de lokale democratie, die zo bewust bijdraagt aan de checks en balances.

Onder de leiding van Ben Rogmans, die later in het avontuur van De Pers stapte, werden eind jaren negentig de lokale redacties van BN/DeStem steeds kleiner en dus minder slagvaardig gemaakt. Ik herinner me dat Henk en ik samen bij Rogmans op visite gingen en onze zorg daarover ventileerden. Wij waren ervan overtuigd dat de essentie van een streekkrant niet in het algemene katern zat, en in de concurrentie met landelijke dagbladen, maar juist in de lokale slagkracht. Onze bezorgdheid was wel aan de hoofdredacteur besteed, maar helaas niet aan zijn opdrachtgever Wegener en de aandeelhouders. En toen moest de grote samenvoeging van streekkranten nog komen.

Als ik nu lees dat sommige gemeenten zelf een verslaggever moeten gaan betalen (hoezo vrije pers?) denk ik vaak dat het maar goed is dat mijn Henk dat niet meer heeft meegemaakt. Hij zou ontploft zijn.

Ik schrijf dit als pleidooi om in NRC Handelsblad nog eens aandacht te besteden aan de zorgwekkende staat van de lokale verslaggeving, ook als het gaat om lokale omroepen. Dat zou meteen een mooi eerbetoon aan de ideëen van Hoogstad zijn, vermoed ik, getuige dit interview in Villamedia.

Clara Legêne
Etten-Leur

Als toevoeging: NRC schreef de afgelopen anderhalf jaar twee keer over de stand van de regionale journalistiek. Eerst na het regeerakkoord, waarin steun voor de regiojournalistiek wordt beloofd, en daarna aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.