Recensie

Recensie Muziek

Kraantje Pappie geeft publiek een workout in uitverkocht 013

Hiphop Spuitende rookpluimen, hartjesvormige confetti, vlammenwerpers en een hometrainer: Kraantje Pappie pakt flink uit op het podium.

Kraantje Pappie in 013.
Kraantje Pappie in 013.

Opeens zit Kraantje Pappie op een hometrainer. Tegenover hem zit een willekeurige concertbezoeker ook als een gek te trappen. De twee apparaten staan in het midden van een uitverkochte 013, met zo’n drieduizend paar ogen erop gericht. Ja, wie dacht bij een gemiddelde hiphopshow te zijn komt bedrogen uit.

Kraantje Pappie speelt zijn grootste soloshow tot nu toe in de grote zaal van het Tilburgse poppodium. „Afgelopen winter stond ik nog in de kleine zaal en bekeek ik alvast de grote. Eerlijk, ik lijk misschien een hele meneer, maar dat jullie me met zóveel mensen supporten doet me echt wel wat.” De Groninger gaat er dan ook vol voor en speelt hits van al zijn zeven albums.

Uit het niets haalt hij zijn vriend en labelgenoot Diggy Dex tevoorschijn voor een fijne gezamenlijke vertolking van diens single ‘Allez’, waarna de Amersfoortse rapper mag blijven staan voor de uitvoering van ‘De Zon Op’. Het is een welkom rustpuntje in een show die verder vooral in het teken staat van feest; spuitende rookpluimen, hartjesvormige confetti die de lucht in schiet tijdens meezinger ‘Liefde In De Lucht’, vlammenwerpers en de titel van zijn nieuwe album DADDY die in opblaasletters achterop het podium staat, voor Nederlandse begrippen pakt Kraantje Pappie flink uit.

Zijn timing, flow en articulatie zijn bijzonder nauwkeurig en naast nummers van zijn nieuwe album doen vooral de songs waarin hij flirt met elektronische genres het goed. Dus besluit hij om na zijn workout het energiepeil te verhogen en het hele publiek te laten ‘pompen’; met de vuist op en neer in de lucht op een snoeiharde beat van het Groningse collectief Noisia. Kernwoord? Feest! Dat wordt het waarschijnlijk ook als hij op 5 april in de ruim twee keer zo grote AFAS Live in Amsterdam speelt.