‘Khashoggi’s laatste woorden: ik kan niet ademhalen’

Dat meldt een bron die een transcript van de moord heeft ingezien aan CNN. Tijdens de handeling zou gebeld zijn met mensen in Riad over de voortgang van de moord.

De ingang van het Saoedische consulaat in Istanbul.
De ingang van het Saoedische consulaat in Istanbul. Foto Petros Giannakouris/AP

“Ik kan niet ademhalen, ik kan niet ademhalen”, dat zouden de laatste woorden van journalist Jamal Khashoggi zijn geweest in het Saoedische consulaat waar hij is omgebracht. Dat meldt een bron die een vertaald transcript van een audio-opname van Khashoggi’s laatste minuten onder ogen heeft gehad zondag aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Volgens de bron pleegde een hooggeplaatste Saoedische functionaris in het consulaat tijdens de moord minstens drie telefoontjes, waarin hij de voortgang van de handeling bespreekt. Volgens Turkse functionarissen is het gedraaide nummer van de Saoedische koninklijke hofhouding. “Het ding is gedaan, het is gedaan”, zou de man hebben gezegd, zonder paniek in zijn stem.

Dit zou de officiële Saoedische lezing van de moord onderuithalen. Riad houdt vooralsnog vol dat het plan was om Khashoggi uit te leveren en dat diens dood een ongeluk was. In reactie op CNN’s bericht ontkennen de Saoedi’s dat er op de audio-opname telefoongesprekken te horen zijn.

Zaaggeluiden

Er werden al eerder berichten over de audio-opname van de moord op Khashoggi naar buiten gebracht, maar dit verslag is het meest gedetailleerde tot nu toe, aldus CNN. Zaaggeluiden zijn genoteerd, evenals het naar adem happen van Khashoggi en het advies van de hooggeplaatste Saoedische functionaris aan zijn collega’s om muziek op te zetten als ze moeite hebben met het geluid van de zaag waarmee Khashoggi wordt ontleed.

Het oorspronkelijk transcript is afkomstig van de Turkse geheime dienst. Hoe zij daar aan zijn gekomen is nooit duidelijk geworden, al lijkt het erop dat Turkije diplomatieke diensten zoals het Saoedische consulaat afluistert. Het vertaalde transcript is vervolgens met andere geheime diensten gedeeld, zo ook de CIA.

De CIA gaf vorige week een briefing aan enkele prominente Amerikaanse senatoren over de moord. Die senatoren zeiden na afloop van die briefing dat ze ervan overtuigd waren geraakt dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman achter de moord zit. Een van hen bevestigt aan CNN dat het transcript zoals verwoord door de bron overeenkomt met de briefing die zij toen ontvingen.

Lees ook: Zaak-Khashoggi bedreigt nu de kroonprins zelf

Uitleveringsverzoek

Eerder op zondag werd bekend dat Saoedi-Arabië niet meewerkt aan een Turks uitleveringsverzoek. Turkije verzocht de Saoedi’s vorige week om uitlevering van twee voormalige Saoedische topfunctionarissen. Riad zegt wel degelijk samen te willen werken met Turkije, maar alleen op basis van eigen onderzoek.

The Washington Post-journalist Jamal Khashoggi, die zich meermaals kritisch uitsprak over het Saoedische koningshuis, werd op 2 oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Volgens de Turkse inlichtingendienst werd een speciaal Saoedisch team ingevlogen om Khashoggi te vermoorden en diens lichaam te laten verdwijnen.