Justitie presenteert opnieuw een kroongetuige

Justitie heeft in het hoger beroep tegen een moordverdachte verklaringen opgenomen van een drugscrimineel, die in ruil daarvoor strafvermindering krijgt.

Tommie van der Burg werd in april 2015 in zijn auto doodgeschoten voor het Van der Valk hotel in Eindhoven. Er volgden huiszoekingen in diverse bedrijfspanden en woningen.
Tommie van der Burg werd in april 2015 in zijn auto doodgeschoten voor het Van der Valk hotel in Eindhoven. Er volgden huiszoekingen in diverse bedrijfspanden en woningen. Foto Rob Engelaar

Het Openbaar Ministerie heeft een deal gesloten met een kroongetuige, voor de derde keer dit jaar. Dat werd maandagmiddag duidelijk in een pro-forma-zitting in de rechtbank van Den Bosch, waar Patrick V. (46) in hoger beroep terechtstond voor de moord op Tommie van der Burg uit Eindhoven. In ruil voor getuigenissen over de liquidatie van Van der Burg, en over twee andere moorden, wordt de straf van de man gehalveerd tot drie jaar cel.

Teevendeal

De spijtoptant hoeft bovendien nog maar 39.000 euro terug te betalen van het geld dat hij op criminele wijze verdiende, in plaats van de eerder vastgestelde 78.000 euro. V. is in een eerder stadium veroordeeld tot 22 jaar cel voor de moord op Van der Burg, maar ontkende schuld en tekende hoger beroep aan. Tegen de niet bij naam genoemde kroongetuige zou hij echter hebben gezegd wel de dader te zijn. Dat heeft hij volgens justitie gedaan in 2016, in het cellenblok van het paleis van justitie in Den Bosch.

Het is opvallend dat Justitie deze financiële deal heeft gesloten. In 2014 leidde de Teevendeal, een schikking tussen het OM en drugshandelaar Cees H. voor 4,7 miljoen euro, tot het aftreden van toenmalige staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) en minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie). De details van de schikking die Fred Teeven als officier van justitie in 2000-2001 trof, werden jarenlang buiten het zicht van de Belastingdienst en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) gehouden.

B. en G.

De maandag gepresenteerde kroongetuige is de derde waar justitie dit jaar mee in zee gaat. Sinds maart werkt men samen met Nabil B. uit Amsterdam, die in 2017 de verkeerde persoon doodschoot en wroeging kreeg. Sindsdien legt hij verklaringen af over een reeks liquidaties in het Amsterdamse milieu. Met alle gevolgen van dien, bleek snel. Nog geen week nadat het OM met hem naar voren trad werd B.’s broer doodgeschoten in Amsterdam-Noord.

Eind vorige maand maakte justitie bekend dat de politie een reeks verklaringen heeft opgenomen van spijtoptant Tony de G. (34) over meerdere moorden, pogingen daartoe en andere misdrijven, waaronder zaken als wapenbezit.